Ide o skutočne staré modely a v praxi to nebude predstavovať limit.

Windows 11 24H2 má priniesť sprísnenie podmienok na inštaláciu. Podľa doterajších informácií sa nebude dať kontrola obísť tak, ako kontrola TPM pri prechode z Windows 10 na verziu 11. Podpora pre staršie procesory sa ukončí na základe novej vyžadovanej inštrukcie. Požiadavka bola objavená v testovacom zostavení Windows 11 Canary 26058. A to nehovoríme o tom, že Microsoft sa snaží na používateľov vyvíjať nátlak na inštalovanie Windows 11.

Ide o blok kompatibility, ktorý vyžaduje CPU s inštrukciou POPCNT (population count). Súvisí to s podporou Wi-Fi 7 a oficiálnou podporou inštrukčnej súpravy SSE 4.2. Ide o rozšírenú inštrukčnú súpravu od Intelu zavedenú ešte v roku 2006 s názvom SSE. Priniesli ju procesory s jadrom Penryn označované ako Core 2. Nasledovala vylepšená súprava 4.1 o 47 nových inštrukcií. Verzia 4.2, o ktorej je reč, tu bola od architektúry Nehalem uvedenej v roku 2008.

V realite hovoríme o veľmi starých procesoroch, ktoré nový Windows 11 nebude podporovať. Inštrukcie SSE 4.2 sú určené na vyhľadávanie a porovnávanie znakov na dvoch operandoch po 16 bajtov naraz, parsovanie XML dokumentov, prácu s CRC32 a iné špecializované činnosti. V registri systému sa našla nová položka nazvaná ako BlockedBYSSE4.2. Niektorí používatelia potvrdili, že bez odpovedajúcej verzie inštrukčnej súpravy nie je možné systém nainštalovať.

Je možné, že sa táto kontrola bude môcť nejakým spôsobom obísť. Pôjde to ale zrejme len cez upravený inštalátor. Ten bude musieť obsahovať úpravu registrov alebo kontrolných mechanizmov. Tie budú musieť „presvedčiť“ systém, že beží na počítači s minimálnymi požiadavkami.

Zdroj: Intel Corporation

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.