Je možné, že nová funkcia s názvom Recall bude bežať aj na slabších zostavách.

Microsoft oznámil nové funkcie v operačnom systéme, ktoré budú mať napojenie na umelú inteligenciu. Nie všetky však budú dostupné pre každý typ zariadenia a mnohé budú aspoň v počiatkoch viazané na vybrané typy procesorov. Okrem toho je tu aj požiadavka na veľkosť operačnej pamäte. Minimálny limit je 16 GB RAM na to, aby ste mohli pracovať s pokročilými funkciami. Najmä ak hovoríme o Recall, ktorá bude automaticky vytvárať snímky vašej obrazovky.

Používateľ Albacore zverejnil na Twitteri príspevok, v ktorom ukazuje, že táto AI funkcia sa mu podarila spustiť aj na počítači s procesorom Snapdragon 7cx a 4 GB RAM. Tento procesor nemá samostatnú neurálnu jednotku. Je preto zaujímavé, že mu nová vlastnosť v pripravovanej verzii Windows fungovala. Podľa jeho hodnotenia bežala „prekvapivo dobre“. Používatelia s počítačmi založenými na architektúre x86 budú mať zrejme situáciu zložitejšiu. Sprevádzkovanie tejto funkcie bude vyžadovať viacero úsilia a obídenia kontrolných mechanizmov systému.

Treba ešte dodať, že nová verzia Windows 11 nebude fungovať na všetkých počítačoch. Chystaná aktualizácia totiž odreže od kompatibility staršie typy procesorov. Mnohí používatelia sa toho obávať nemusia, pretože ide o procesory staré zhruba 10 a viac rokov. V súvislosti s AI Microsoft pripravil aj akúsi certifikáciu zariadení, ktoré bude nazývať ako Copilot+ PC.

Okrem špecifickej hardvérovej výbavy by mali mať takéto zariadenia aj samostatný kláves na spustenie Copilot asistenta, prípadne ďalších funkcií. Všetko je nateraz otázne, pretože Copilot v našom regióne nie je v systéme plne integrovaný. Výrobcovia však už teraz ohlásili dostupnosť nových notebookov pripravených v súlade s novozavedeným štandardnom Copilot+ PC.

Kláves pre umelú inteligenciu na HP Elite x360
Kláves pre umelú inteligenciu na HP Elite x360

Zdroj: Albacore

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.