Nová verzia Windows 11 odreže niektoré ďalšie zariadenia, na ktorých by potenciálne mohla fungovať.

Ide o verziu označenú ako 24H2, ktorá sa nebude dať nainštalovať na staré zariadenia s procesorom typu Arm. Konkrétne ide o model Qualcomm Snapdragon 835. Zariadenia ako napríklad Microsoft Lumia 950 a Lumia 950 XL nebudú môcť mať verziu systému Windows 11 24H2.

Ide o veľmi okrajovú záležitosť a tento systém nie je navrhnutý na to, aby bežal na takých starých smartfónoch. Avšak bolo to možné vďaka podpore danej čipovej súpravy od Qualcommu.

Na starom čipe Snapdragon 835 bežala aj verzia Windows 10. Naopak na čipovej súprave Snapdragon 850 a novších modeloch by mal operačný systém bežať. Ide najmä o to, že Microsoft upravil minimálne požiadavky vyžadovaním minimálnej čipovej súpravy s konkrétnou inštrukčnou výbavou. To odrezalo od podpory nielen armové procesory, ale aj staršie procesory Intel či napríklad AMD. V praxi však hovoríme o približne 10 rokov starých procesoroch, v niektorých prípadoch o 5 rokov a starších.

Windows-11-LTSCZdroj: Windows Latest
Windows-11 verzia LTSC s extra rozšírenou podporou

Windows 11 24H2 bude bežať len na architektúre Arm verzie 8.1 alebo novšej. Podľa Insidera @XenoPanther, ktorý zverejnil príspevok na svojom Twitteri, sa táto zmena mala udiať už v roku 2022. Nikdy sa ale nedostala do verejných verzií. Znamená to, že vo vývojových zostaveniach bola funkcia obmedzenia procesorov implementovaná, no v aktualizáciách pre bežných používateľov sa nakoniec neobjavila.

Microsoft sa svojím prístupom snaží ponechať výkon systému na čo najlepších hodnotách a s príchodom integrácie AI je nutné nepodporovať veľmi staré procesorové súpravy. Bez špecializovaných inštrukčných súprav by počítanie v rámci AI trvalo príliš dlho a systém by mohol byť v niektorých smeroch nepoužiteľný.

Teraz nehovoríme o tom, či bude systém pomalší alebo rýchlejší, ale o tom, že daná funkcionalita by nemusela fungovať správne. Na bežnú požiadavku totiž nebudete chcieť čakať niekoľko desiatok sekúnd alebo minút.

Zdroj: @XenoPanther

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.