História systému Windows siaha až do roku 1985.

Mnohí sme začiatky tohto systému nezažili, ale niektorí z nás si vyskúšali prácu s Windows 3.11. Na webe BetaNews sa objavili informácie o rôznych verziách systému a web upozornil aj na pekne spracované video o Windows. To ukazuje inštalačný proces a základné rozhranie tohto systému od verzie Windows 11 až po Windows 1.01 z roku 1985.

Prvá verzia mala skutočne jednoduché rozhranie a bola to predzvesť grafickej éry pre PC. Windows 2.0 prišiel s rozšírenou podporou pamäte a grafiky, čim vytvoril pôdu pre lepšie grafické rozhranie vídané vo Windows 3.0. Dôraz sa kládol aj na multitasking.

Windows 95 priniesol podporu tlačidla Štart, ako po poznáme s obmenami dodnes. Kedysi sa žartovalo, že Windows je jediný systém, ktorý vypínate tlačidlom Štart. Panel úloh a ikony na pracovnej ploche, či Aktovka na synchronizáciu dát medzi adresármi a vymeniteľnými zariadeniami (zväčša disketami), boli na tú dobu revolučné. Nič také pred tým vo svete Windows nebolo.

Windows 98 a Me priniesli rozšírenú podporu hardvéru a multimédií, hoci Me ako Millenium sa neujal pre vysoké systémové nároky. Týmto systémom ste získali podporu najnovších zariadení, avšak to nebolo tak podstatné. Výrobcovia k svojmu hardvéru pribaľovali diskety s ovládačmi, prípadne bolo súčasťou CD.

Windows XP z roku 2001 bol ďalšou revolúciou a výrazne zmenil rozhranie a vzhľad systému. Lepšia podpora sietí a zdieľania ako aj rôzne farebné témy či celkovo vyššia robustnosť prevzatá z architektúry Windows NT boli hlavnými prvkami úspešnosti systému.

Windows Vista z roku 2006 nebol tak úspešný. Rozhranie Aero Glass bolo systémovo príliš náročné a skutočné benefity nepriniesol. Priehľadné okná sa zle fotili a tak „screenshoty“ obrazovky nevyzerali dobre a museli ste mať čisté pozadie alebo si maximalizovať poznámkový blok, aby ste mali biele pozadie bez ikon. To okrem iného.

vista aero glass

Windows 7 z roku 2009 zaznamenal veľký úspech a systém je používaný dodnes. Sklamaním boli Windows 8 a 8.1 a úpenlivo sme čakali na Windows 10, ktorý vrátil aspoň ako tak pôvodnú Ponuku Štart do systému. Hybridné rozhranie Windows 8 pre tablety a PC sa nestretlo s veľkou obľubou. Bolo naň možno priskoro a ovládanie nebolo pohodlné.

Windows 10 uvedený 2015 tu máme dodnes a ide o vyladený systém. Windows 11 sa postupne dostáva do štádia lepšej vyladenosti a je to systém, ktorý sa dobre používa. Treba mu pomôcť niektorými utilitami, keďže Microsoft časť funkcií orezal. No ako už býva zvykom, dáva ich postupne späť.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.