Windows ukladá náhľady obrázkov, je to riziko?
• 2m čítanie

Windows ukladá náhľady obrázkov, je to riziko?

V počítači vám môžu zostať náhľady fotografií aj po ich odstránení.

Google Pridajte si TOUCHIT.sk ako preferovaný zdroj informácií
Pridať

Windows 11 môže stále uschovávať uložené náhľady fotografií, ktoré už boli odstránené. Ide o vyrovnávajúcu pamäť pre miniatúry, ktorú využíva Prieskumník súborov na rýchlejšie zobrazovanie obrázkov.

Toto poznáte aj z nástroja Čistenie disku, ktorý obsahuje možnosť odstraňovať tieto náhľadové databázy. Zapnete ho z ponuky Štart a tu môžete preventívne náhľady nechať odstrániť. Nerobte to často, pretože, potom všetky fotky načítané v Prieskumníku musí aplikácia znova vytvoriť náhľady a prehliadanie stoviek obrázkov bude spočiatku pomalšie.

Čo presne je problém?

Na sieti X publikoval @Ayzacoder príspevok o tomto riziku z pohľadu súkromia, no situácia nie je tak priama, ako by sa mohlo javiť. Tu ide o tvrdenie, že Windows ukladá miniatúru každej fotografie, ktorú používateľ niekedy odstránil. Takto to úplne neplatí. Windows síce používa cache s náhľadmi, no do nej sa dostanú iba obrázky, pri ktorých systém alebo konkrétna aplikácia náhľad skutočne vytvorila.

Súbory, ktoré obsahujú náhľady, nájdete v priečinku %LocalAppData%MicrosoftWindowsExplorer. Túto cestu skopírujte do riadka cesty v Prieskumníkovi a stlačte Enter. Nájdete v ňom databázové súbory s názvami ako thumbcache_32.db, thumbcache_256.db alebo thumbcache_1024.db. Jednotlivé súbory obsahujú náhľady v rôznych rozlíšeniach a ich presná zostava sa môže medzi verziami Windows líšiť.

windows nahlady obrazky db
Zdroj: TOUCHIT

Nie vždy sa náhľad vytvorí

Podstatné je, že nejde o zálohu pôvodných fotografií. Windows do databázy ukladá iba zmenšenú verziu náhľadu. Ak teda používateľ fotografiu odstráni, samotný originálny súbor už v tejto cache nie je. Náhľad však môže zostať zachovaný, pretože ide o samostatnú kópiu vytvorenú pre potreby rýchlejšieho zobrazovania.

Na to, aby sa fotografia v cache nachádzala aj po odstránení, musí ju Windows alebo kompatibilná aplikácia najskôr spracovať a vytvoriť jej náhľad. Ak si napríklad stiahnete fotky z internetu, ale neotvoríte ich, nevytvorí sa v databáze náhľad.

Zdroj: @Ayzacoder

Prečítajte si aj: