Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rozhodujete sa, či si kúpiť Macbook alebo notebook s operačným systémom Windows?

Vaša voľba nerozhodne len o tom, aký počítač budete používať, ale aj o ďalšom príslušenstve a aplikáciách. Windows a MacOS sú užívateľsky príjemné, ale každý z nich má celkom iný ekosystém. Výber si preto treba dobre zvážiť.

MacBook je štýlový a výkonný

Operačný systém je dôležitý, no kvalita zariadenia nezáleží iba na ňom. Pri výbere rozhodujú aj iné parametre ako je výkon, a v neposlednom rade dizajn a kvalita použitých materiálov. MacBooky sú tenké, ľahké a aj napriek minimalistickému dizajnu vyzerajú luxusne. Nešetrí sa ani na kvalitných materiáloch. MacBook otvoríte jednou rukou, základňa zostane na mieste a obrazovka tiež, všetko vďaka skvelým pántom, ktoré nemá žiaden notebook. Rovnako výborný je aj trackpad Mac.

Čipset Apple M2 využíva o 25 % viac tranzistorov v porovnaní s pôvodným čipom M1. Nárast výkonu CPU je na úrovni 18 % a zrýchlila sa aj grafická jednotka. Aj pri maximálnom výkone je MacBook tichý a predávaný s extra dlhou výdržou batérie. V mnohých parametroch sú MacBooky vďaka týmto a iným vlastnostiam doslova bezkonkurenčné.  

Operačný systém MacOS

Operačné systémy MacOS sú založené na UNIX a s výnimkou vizuálnych zmien sa za posledné roky príliš nezmenili. Operačný systém je konzistentný naprieč programami, teda vzhľad aplikácií, tlačidlá, ponuky sú jednotné. MacOS má predinštalované kancelárske aplikácie Pages, Numbers a Keynote, ktoré v plnej miere nahradia platené programy MS Office. Výhodou je aj automatické prepojenie MacOS s ďalšími Apple zariadeniami v rámci Apple ekosystému a služieb iCloud a jednoduchý prístup k aplikáciám v App Store.

MacOS vyniká aj vysokou mierou zabezpečenia dát a ochrany súkromia a takmer nulovou hrozbou vírusov alebo ransomvéru. Pri prechode z Windows na MacOS budete potrebovať nejaký čas, kým sa s OS zžijete. Napríklad symbol X nezatvorí okno, len ho minimalizuje, čo môže byť trochu nepríjemné kým si na to nezvyknete. Pre zatvorenie okna musíte použiť príkaz Command + Q alebo kliknúť pravým tlačidlom myši na ikonu okna. V porovnaní s Windows 11 je MacOS lepší z pohľadu jednoduchosti používania a jednotného prostredia UNIX.

Apple MacbookZdroj: guteksk7/Shutterstock

Ekosystém MacOS

Ekosystém MacOS má jednu veľkú nevýhodu, ktorá je už notoricky známa – ste obmedzený na produkty Apple. MacBook nefunguje s Androidom ani s Windowsom. Avšak práve v Apple ekosystéme sú MacBooky so svojim operačným systémom hviezdou. AirPod sa k MacBooku pripoja v podstate samé, výborne funguje aj s inými zariadeniami Apple, teda iPhon, iPad, Apple Watch. Čo však nevyniká je Apple Mail či poznámky a pripomienky, ktoré sa s väčšinou aplikácií tretích strán nezhodujú.

Notebooky ponúkajú väčší výber

Notebooky s operačným systémom Windows vám dávajú viac možností čo sa týka výberu značiek, výkonnosti aj dizajnu. Ak vás teda vlastnosti MacBooku alebo MacOS neočarili, môžete si vybrať z množstva iných notebookov, ktoré nemusia byť o nič horšie ako produkty Apple.

Operačný systém Windows 11

Operačné systémy Windows prechádzajú pravidelnými vylepšeniami, pričom zásadnejšie zmeny prišli s Windows 10 a následne Windows 11. Vizuálne sú si Windows 11 a MacOS podobné a oba vyzerajú veľmi dobre. Rozdiely však nájdete, keď sa na operačné systémy pozriete lepšie. V najnovšom Windowse sa ešte nájdu pozostatky starších verzií. Každá aplikácia má svoj vlastný vzhľad, položky ponuky môžu mať rôzne umiestnenie a podobne. Windows 11 jednoducho nie je tak konzistentný ako MacOS. Avšak ako sme už naznačili vyššie, aj MacOS má svoje muchy a nemusí vyhovovať každému.

Windows 11 poteší vynovenou ponukou Štart a dizajnom panela úloh, obrazovkou s widgetmi a efektívnejšou prácou na viacerých monitoroch. Lepšia je aj optimalizácia výkonu a s tým súvisiaca výdrž batérie, ale MacBook vydrží predsa len viac.

Zlepšenie zaznamenal aj Microsoft Store a podpora pre inštalovanie a používanie Android aplikácií. Čo je vo Windows 11 skvelé je správa okien. K dispozícii je niekoľko vstavaných rozložení, takže okná sa dajú jednoducho prichytiť po stranách obrazovky. Potiahnutím okien môžete všetko vycentrovať, stačí okno uchopiť myšou a zatriasť ním. No a asi netreba pripomínať, že kliknutím na X sa okná naozaj zatvoria a nie iba minimalizujú. Čo sa týka správy systému, Windows má v porovnaní s MacOS navrch.

Ekosytém Windows

Ekosystém Windows je oveľa otvorenejší a vďaka aplikáciám Microsoft fungujúcimi s Androidom získate množstvo funkcií, ktoré majú aj MacBooky. Okrem toho samozrejme získate aj aplikácie, ktoré sú už súčasťou Windows. Napríklad Windows Mail je neporovnateľne lepší ako spomínaný Apple mail.

Notebooky s Windowsom sú jasná voľba pre milovníkov hier, pretože pokiaľ ide o offline možnosti a funkcie, MacOS ťahá za kratší koniec. Najväčšou výhodou ekosystému Windows je, že ide o skutočný ekosystém. Umožňuje vám využiť viac zariadení a aplikácií ako MacOS so svojou prílišnou uzavretosťou. 

Je teda lepší MacOS alebo Windows?

Je mnoho ľudí, ktorí na Apple nedajú dopustiť a z pohľadu kvality a zostavenia MacOS založeného na UNIX sa ani niet čomu diviť. Windows má však lepší ekosystém a v podstate aj všetko ostatné.  Samozrejme ak vlastníte iné Apple zariadenia a do tejto rieky ste už vstúpili, MacBook bude pre vás zrejme jasná voľba.

Pre ostatných bude asi lepšou voľbou notebooku s Windowsom, s ktorým získate slobodnejší výber aplikácií a ostatných zariadení, ak už aj máte telefón s Androidom a nechcete sa ho len tak ľahko vzdať.

Značky: