Kontroverzný projekt v niektorých krajinách prestal ponúkať svoju činnosť, no v iných pokračuje ďalej.

Worldcoin už neponúka overenie v Indii, Brazílii a Francúzsku. Ide o projekt na skenovanie oka, ktorý mal svoju populárnu éru v niektorých afrických krajinách. Narážal však na odpor, ktorý viedli organizácie ochraňujúce osobné práva a identitu ľudí. Nebolo jasné, akým spôsobom sú dáta o jednotlivých ľuďoch ukladané a takisto nebolo jednoznačné, že ľudia, ktorí si nechajú naskenovať očnú buľvu, vedia, čo presne robia, alebo akým spôsobom bude s ich dátami nakladané ďalej.

Napriek tomu však projekt pokračuje v niektorých ďalších krajinách a podľa hovorkyne spoločnosti Tools for Humanity, Lily Gordonovej, spoločnosť uviedla, že Worldcoin chce spolupracovať s partnermi na celom svete. Tiež sa zaväzuje k zabezpečeniu a splneniu nevyhnutných podmienok pre bezpečnosť dát a celkovú transparentnosť služby.

Ako sme informovali v minulosti, orb je približne 5-kilogramová guľa, ktorá skenuje oči a systém overenia je podobný indickému systému Aadhaar. Skenovanie však pokračovalo vo viacerých krajinách a v tomto roku bolo možné vidieť orb aj v Tokiu. Sam Altman, ktorý spoluzakladal Worldcoin, chce svoje služby priniesť s cieľom odlíšenia ľudí od umelej inteligencie v online svete. Svoje služby by chceli poskytovať na globálnej úrovni, s ich zavádzaním začali už v júli tohto roku.

Startup celkovo získal približne 250 miliónov dolárov, no používatelia môžu prispievať aj prostredníctvom kúpy takzvaných tokenov. Ako pri ostatných záležitostiach s blockchainom alebo kryptomenami, prípadne ich alternatívami, si treba dať pozor na rôzne podvody. Takisto treba zohľadniť fakt, že rôzne projekty, hoci môžu vyzerať veľmi nádejne, sa nemusia do budúcna uplatniť.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.