Na predstavení spoločnosti Western Digital sa hovoril aj o SSD diskoch.

Aj tieto prichádzajú skoro v darčekovom balení, na recenziu sme dostali hneď kapacitu 1 TB

Pripomeňme, že spoločnosť Western Digital kúpila firmu SanDisk, a teda vlastní aj výkonnú technológiu SSD diskov. Teraz prináša na trh dva typy SSD diskov – WD BlueWD Green.

Sú to úplne prvé SSD disky, ktoré sa objavili pod značkou Western Digital. A je to nástup poriadny, tieto disky totiž ašpirujú na najlepšie riešenie na trhu. Pritom existuje aj riešenie pre používateľov, ktorí potrebujú šetriť. Určené sú ako primárne disky do notebookov alebo desktopov, prípadne ako rozšírenie existujúceho už existujúceho pamäťového systému.

Western Digital ich prináša vo vyhotovení 2,5-palcových SATA diskov alebo ako moderné M.2 riešenie. Disky majú strednú dobu medzi poruchami (MTTB)  až 1,75 milióna hodín (okolo 15 rokov). Spolu s diskami prichádza aj softvér WD SSD Dashboard na monitorovanie výkonu a ostávajúcej kapacity diskov.

porovnajnieodolnostisk

Disky WD Blue sú konštruované na vysoké zaťaženie

Výkonnejšie riešenie WD Blue je určené na náročný multitasking a vysoký objem spracovávaných dát. Pamäťová kapacita je 250 GB, 500 GB a 1 TB a to pre oba form faktory – 2,5-palcový disk alebo M.2. WD Blue ponúka rýchlosti čítania 545 MB/s a zápisu 525 MB/s. Ceny sú podľa kapacity od 88 po 310 Eur.

Výkonnejší SSD disk WD Blue s odolnosťou až 400 TBW

WD Green sú lacnejšie z SSD noviniek pod značkou WD. Prichádzajú s kapacitou 120 a 240 GB. Aj v tomto prípade je vyhotovenie ako 2,5-palcový disk tak aj M.2. Rýchlosť čítania je 540 MB/s, pri zápise je to 405 MB/s. Toto vyhotovenie však príde na trh neskôr. Na oba typy SSD poskytuje výrobca až trojročnú záruku. Všetky predstavené produkty podrobíme aj redakčnému testovaniu.

wdgreenssd_nowat

WD Green bude existovať ako 2,5 disk alebo M.2 modul

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.