Poznáme novinky, ktoré sa objavia v systémoch iOS, macOS, watchOS a tvOS.

Každoročná vývojárska konferencia WWDC opäť ukázala, na aké softvérové vylepšenia sa môžu tešiť používatelia zariadení značky Apple. Tento rok bol bohatý na oznámenia a Apple v priebehu dvoch hodín predstavil aktualizácie pre 4 operačné systémy.

Číslovka 4 možnože niekoho prekvapí. Avšak Apple už dávnejšie rozšíril portfólio svojich platforiem. iOS a OS X (po novom sa nazýva macOS) pravdepodobne netreba nikomu predstavovať a zvyšná dvojica – watchOS a tvOS – robí presne to, čo by ste podľa názvu očakávali. Ide o softvérový základ inteligentných hodiniek Apple Watch, resp. multimediálneho prehrávača Apple TV.

iOS 10 sľubuje nový používateľský zážitok

Operačný systém pre iPhony a iPady pútal počas konferencie najväčšiu pozornosť. Apple tento rok vydá už desiatu verziu a iOS 10 má byť podľa Craiga Federighiho „najväčšou aktualizáciou“ tejto platformy. Dovolíme si nesúhlasiť, minulé verzie priniesli niekoľko výraznejších noviniek. iOS 10 sa zameriava skôr na zlepšenie používateľského zážitku prostredníctvom viacerých menších úprav.

Tou najvýraznejšou zmenou bude nový dizajn rozhrania uzamknutej obrazovky, bohatšie notifikácie a rýchlejšia interakcia s aplikáciami. S týmito zmenami súvisí aj nová funkcia Raise to wake, ktorá automaticky aktivuje uzamknutú obrazovku v prípade, že iPhone chytíte a zdvihnete ho. Je to možno iba kozmetická funkcia, avšak považujeme ju za užitočnú. Často totiž chcete iba skontrolovať aktuálny čas a zoznam notifikácií, čo sú údaje, ktoré sa zobrazujú aj na uzamknutej obrazovke. Lenže, ak používate snímač odtlačkov prstov, s uzamknutou obrazovkou už prakticky vôbec nepracujete. Priložíte prst, iPhone sa rýchlo odomkne a prepne na domovskú obrazovku. Notifikácie potom musíte manuálne stiahnuť dole. Riešením je priložiť nezaregistrovaný prst alebo zapnúť displej napájacím tlačidlom. Nie je to pohodlné a Raise to wake by mohol tento problém elegantne vyriešiť. Stačí zdvihnúť telefón zo stola alebo ho vytiahnuť z vrecka.

iOS 10 má byť „najväčšou aktualizáciou“ mobilnej platformy od Applu. Prinesie viacero menších a väčších noviniek, dôraz je kladený na lepší používateľský zážitok

iOS 10 má byť „najväčšou aktualizáciou“ mobilnej platformy od Applu. Prinesie viacero menších a väčších noviniek, dôraz je kladený na lepší používateľský zážitok

Jeden z dôvodov, prečo chce Apple uľahčiť prístup k uzamknutej obrazovke je fakt, že niektoré akcie budete môcť vykonať priamo reagovaním na notifikácie. Tak, ako to ponúka nový Android. Oceníte to napr. pri odpisovaní na správy. Apple sa takisto snaží do interakcie s notifikáciami lepšie integrovať využitie funkcie 3D Touch. Pomocou nej môžete rýchlejšie reagovať na notifikácie a takisto pracovať s widgetmi na domovskej obrazovke. Vďaka tomu si napr. pozriete zostrih zo zápasu NBA bez toho, aby ste museli priamo spustiť príslušnú aplikáciu.

Tieto novinky vyzerajú na papieri dobre, ale až dlhodobé používanie ukáže, nakoľko sú prínosom. Popravde, na používanie 3D Touch funkcií sme si doteraz nezvykli a funkciu využívame minimálne. Uvidíme, či to iOS 10 zmení.

Siri bude všade

Ak by sme mali definovať WWDC 2016 jedným slovom, bolo by to „Siri“. Apple hovoril o virtuálnej asistentke takmer neustále. Siri bude súčasťou nových verzií systémov macOS aj tvOS a v rámci platformy iOS k nej získajú prístup vývojári. Tí môžu virtuálnu asistentku zabudovať do svojich aplikácií. Príkladom sú napr. služby WeChat, WhatsApp alebo Uber. V prvých dvoch prípadoch môžete nadiktovať správu a povedať Siri, komu ju má poslať. V prípade služby Uber si privoláte odvoz hlasovým povelom. Potenciál integrácie Siri je pomerne veľký, ale dokedy nebude podporovať slovenčinu, túto funkciu u nás využijeme minimálne. Jedine, že by ste sa chceli rozprávať s telefónom po anglicky. V takom prípade však veľa šťastia s rozpoznávaním niektorých slovenských mien a prezývok. Nakázať Siri po anglicky, aby poslala správu „tatovi“, je totiž pre nás v redakcii nadľudská úloha. Nehovoriac o tom, že tato by anglickej správe aj tak neporozumel.

Siri chce v prípade systému macOS zlepšiť multitasking. S počítačom sa však budete rozprávať po anglicky

Siri chce v prípade systému macOS zlepšiť multitasking. S počítačom sa však budete rozprávať po anglicky

Siri bude takisto inteligentnejšia a dokáže ponúkať lepšie kontextové návrhy na základe toho, čo práve robíte, kde sa nachádzate atď. Opäť však platí, že z týchto funkcií budú profitovať používatelia v krajinách, kde Siri plnohodnotne funguje. A tou Slovensko ešte nie je.

Bez ohľadu na to, Apple aj Google idú rovnakou cestou vylepšovania strojového učenia. Google dal svojmu vylepšenému virtuálnemu asistentovi nové meno, Google Assistant (prečítajte si článok v minulom vydaní TOUCHIT o konferencii Google I/O 2016) a Siri ostáva aj naďalej Siri. A to aj napriek tomu, že je oveľa schopnejšia ako v dobe svojho uvedenia na trh.

Vylepšené aplikácie

Súčasťou iOS 10 bude nová aplikácia, pomocou ktorej je možné ovládať Apple TV. Apple takisto vylepšil funkciu Continuity, ktorá prepája iOS zariadenia s Macom. Vďaka tejto funkcii môžete dnes prijať prichádzajúci hovor z iPhonu pomocou Macu alebo iPadu. Na jeseň pribudne univerzálna schránka. Skopírované obrázky, texty, odkazy z jedného zariadenia budete môcť priamo vložiť v druhom.

Spomeňme aj výrazne vylepšenú aplikáciu Fotky. Apple pridal viacero funkcií, vďaka ktorým sa táto služba dotiahne na konkurenčné Fotky Google. Či už ide o schopnosť vyhľadávať objekty na fotkách a radiť ich podľa toho alebo automatickú tvorbu videí a albumov (nazývajú sa Memories – spomienky) z uložených fotografií. Nový dizajn dostanú aj Mapy, Hudba, služba Apple Music a aplikácia Apple News, ktorá pre náš región nie je zatiaľ dostupná. Apple do nej zakomponuje predplatné novín a časopisov.

Noviniek sa dočkajú aj esenciálna funkcia, akými sú telefonovanie a posielanie správ

Noviniek sa dočkajú aj esenciálna funkcia, akými sú telefonovanie a posielanie správ

Pribudne aj aplikácia Home, ktorá má slúžiť ako centrum na správu inteligentnej domácnosti. Väčšinu používateľov poteší fakt, že Apple umožní odinštalovať nepotrebné systémové aplikácie. Tie si po odinštalovaní môžete v prípade potreby stiahnuť priamo z obchodu App Store. Nové funkcie sa objavia v aplikáciách Telefón a Správy, ale týmto vylepšeniam sa budeme venovať konkrétnejšie v samostatnom článku po vydaní finálnej verzie. Ide skôr o kozmetické zmeny, niektoré z nich môžu mať výraznejší prínos pre používateľov. Finálna verzia iOS 10 bude dostupná na jeseň, očakávame prelom septembra a októbra. Aktualizovať môžu majitelia iPhonov 5 a vyššie, resp. iPadu mini 2 a vyššie.

OS X s novým menom

Apple premenoval operačný systém OS X. Ten sa po novom nazýva macOS a toto rozhodnutie dáva zmysel. Názvy jednotlivých platforiem sú teraz zjednotené – iOS, watchOS, tvOS… OS X jednoducho vyčnieval z radu.

Označenie najnovšej verzie macOS je Sierra a používatelia sa môžu tešiť najmä na integráciu Siri a už spomínanú univerzálnu schránku v rámci funkcie Continuity. Prepojenie s iPhonom sa prejaví aj takým spôsobom, že sa Mac automaticky odomkne, keď zaznamená dôveryhodné zariadenie vo svojej blízkosti.

macOS Sierra poteší lepším prepojením s iOS zariadeniami a podporou platobného systému Apple Pay aj na webe

macOS Sierra poteší lepším prepojením s iOS zariadeniami a podporou platobného systému Apple Pay aj na webe

Sierra prinesie viacero drobných noviniek, ako je webová integrácia platobného systému Apple Pay alebo funkcia Obraz v obraze, ktorú dostali iPady pred rokom. Tá má zlepšiť multitasking a rovnaký efekt si Apple sľubuje aj od integrácie Siri. Virtuálna asistentka môže byť v prípade Macu užitočnejšia ako v rámci iOS. Avšak opäť platí tvrdenie, že sa s ňou budete musieť rozprávať po anglicky.

watchOS v znamení optimalizácie

watchOS 3 sľubuje lepšiu optimalizáciu systému. Apple spravil niekoľko zmien v štruktúre platformy, aby vylepšil používateľský zážitok. V praxi to znamená, že watchOS 3 drží najčastejšie používané aplikácie v pamäti, podporuje ich instantné spúšťanie a obnovovanie informácií na pozadí. Počas prezentácie sme videli, ako sa aplikácie spustili oveľa rýchlejšie vo watchOS 3 v porovnaní s 2kou. Podľa Applu je to až 7-krát rýchlejšie, aj keď reálne to znamená rozdiel niekoľkých sekúnd. Rýchlejšie spúšťanie a reakcie aplikácií sú však zrejmé.

Podobne ako Android Wear 2.0, aj watchOS 3 umožní písať rukou na ciferník. Hodinky automaticky rozpoznajú písané znaky a symboly. Apple taktiež predstavil vylepšené softvérové ciferníky, ktoré prehľadnejšie zobrazujú informácie o aktivite počas celého dňa. Aktivitu môžete zdieľať s rodinnými príslušníkmi alebo kamarátmi. Môžete sa taktiež predbiehať, kto dosiahne lepší výsledok v rámci cvičenia.

Hodinky Apple Watch majú vďaka novej verzii operačného systému ponúknuť úplne nový zážitok z používania

Hodinky Apple Watch majú vďaka novej verzii operačného systému ponúknuť úplne nový zážitok z používania

Novinkou je SOS režim, pomocou ktorého môžete v rýchlosti privolať pomoc. Je potrebné mať k dispozícii Wi-Fi pripojenie alebo mobilný internet z telefónu. Táto funkcia funguje medzinárodne, v každej krajine sa zobrazí príslušné číslo pre prvú pomoc. Ďalšia nová aplikácia, Breathe, vám pomôže optimalizovať dýchanie. Apple hodinky vám tak možno uľahčia stresové situácie, stačí správne dýchať. Finálna verzia watchOS 3 bude dostupná na jeseň. Apple tvrdí, že vylepšenia sú natoľko výrazné, že budeme mať pocit, ako keby sme používali úplne nové zariadenie.

tvOS ponúka už 6000 aplikácií

Siri bude tento rok všade. Aj vo vašom televízore

Siri bude tento rok všade. Aj vo vašom televízore

Systém Apple TV ponúkne ovládanie pomocou novej systémovej aplikácie Apple TV remote. Spomenuli sme ju už v sekcii o novinkách v iOS 10. Pribudne aj spomínaná podpora Siri. Je zrejmé, že virtuálna asistentka sa stáva neoddeliteľnou súčasťou celého ekosystému zariadení. Apple takisto uľahčí sťahovanie aplikácií naprieč všetkými zariadeniami a prihlasovanie. Stačí sa prihlásiť do aplikácie na jednom zariadení a Apple vás automaticky prihlási aj na ostatných zariadeniach v rámci domácej siete. Taktiež pribudne aplikácia Home na ovládanie inteligentnej domácnosti.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit