Apple doteraz používal 31 rokov starý súborový systém HFS, ktorý bol pôvodne navrhnutý pre macOS

„Aktualizácia na iOS 10.3 trvá dlhšie ako obvykle, to je spôsobené pomerne veľkou zmenou súborového systému. Apple sa snaží, aby všetko prebehlo bez zlyhania.“

Pôvodný súborový systém HFS (Hierarchical File System) bol navrhnutý v tej dobe, kedy boli diskety a pevné disky najmodernejšími úložiskami. Od toho času prešiel tento súborový systém iba malými zmenami, ktoré neriešili všetky jeho nedostatky. Aktuálny systém je HFS+. Po tejto, pomerne veľkej aktualizácii sa súborový systém mení na APFS, čo je najmodernejší súborový systém pre iOS, ale aj WatchOS, tvOS a macOS. APFS bol oznámený a prezentovaný na WWDC 2016.

„Tento update prinesie viacero vylepšení, ale bežný používateľ ich takmer nespozoruje.“

APFS je navrhnutý pre moderné Flash a SSD úložiská a disponuje novým riešením šifrovania/obnovenia súborov v iOS a macOS. Je známe, že pôvodný súborový systém, aj keď starý, bol dostatočne rýchly a iPhone mal dostatočne rýchly zápis, ako aj čítanie súborov. Nové riešenie má rýchlosť úložiska ešte viac navýšiť, ale reálne rozpoznateľné to pravdepodobne nebude. 

„APFS je naladený pre všetky Apple zariadenia, teda naprieč celým ekosystémom.“ 

Vylepšenia prichádzajúce s APFS: nová úroveň bezpečnosti, nové šifrovanie, zvýšená rýchlosť čítania a zápisu, klonovanie súborov a adresárov, jednoduchšia obnova súborov, ochrana súborového systému proti poškodeniu a moderné 64-bitové riešenie, ktoré umožní prejsť na 64-bitové aplikácie. To však až s príchodom iOS 11.

Prechodom na iOS 10.3 môžete zaznamenať malé navýšenie internej pamäte v iPhone i iPade. APFS totiž počíta súbory (ich veľkosť) novým, zmodernizovaným spôsobom. V našom prípade (iPhone 7 Plus 128 GB) sa úložisko navýšilo o 2.88 GB.

Zostatok aktualizácie prináša niekoľko vylepšení pre AirPods, Siri, CarPlay a Mapy. V prípade AirPods sú to dve novinky z oblasti vyhľadania stratených slúchadiel pomocou funkcie Nájsť môj iPhone. Siri ponúka podporu pre bankové aplikácie a kontrolu stavu účtu, na Slovenské bankové aplikácie to nefunguje. Novinkou je aj možnosť plánovania trasy a rezervovania zdieľaných vozidiel – v našom prípade Uber, Taxify a pod.

„Najlepšia novinka v podaní Siri je – Výsledky kriketových zápasov a štatistiky z Indian Premier League a International Cricket Council.“ 

CarPlay ponúkne viac prehľadu pri prehrávaní hudby z AppleMusic a skratky v stavovom riadku. To zjednoduší prístup k naposledy používaným aplikáciám.

Zaujímavé vylepšenia

  • Zapožičané filmy v iTunes si požičiate iba raz, pričom ich môžete zdieľať naprieč všetkými vašimi zariadeniami. To je reálne použiteľné a čakalo sa nato pomerne dlho.
  • Zjednotené zobrazenie Apple ID, to si všimnete ihneď po vstupe do nastavení. Všetky informácie o vás a vašom účte sú prehľadne usporiadané na jednom mieste.
  • Hodinová predpoveď počasia v Mapách, nefunguje presne podľa predstáv, ale pomôže. Na aktuálne polohe máte vždy aktuálnu informáciu o počasí. Samozrejmosťou musí byť pripojenie na internet.

Všetky novinky z aktualizácie na iOS 10.3

  Mohlo by vás zaujímať:

Tipy & Triky : iOS (aplikácie, správy, safari, fotky)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE