Xbox Series X je vynikajúca konzola, tým to však nekončí.

Nová generácia herných konzol, na ktorej čele je Xbox Series X, je výnimočná. Používateľov už nečaká tak razantný skok, ako tomu bolo v minulosti, keď ste vymenili Xbox 360 a prvýkrát ste spustili Xbox One alebo ste prešli z PlayStation 3 na PlayStation 4.

Nie, táto generácia neprichádza s veľkým úvodným WOW efektom, ktorý bol doteraz špecifický pre všetky nové konzoly predchádzajúcich generácií. V prípade Xboxu Series X vás privíta dobre známe používateľské rozhranie a tak jedinou zmenou, ktorú na prvý pohľad spozorujete, bude rozmerovo väčšia konzola vedľa vášho televízora.

Xbox Series X

Prvý dojem? Ako keď zapnete výkonnejší Xbox One s rýchlejším úložiskom

Xbox Series X som testoval jeden týždeň. Hral som nové hry, ktoré budú dostupné počas najbližších dní a sú určené priamo pre novú generáciu. Hral som aj staršie tituly, ktoré pôvodne vyšli pre Xbox One. Niektoré z týchto hier ponúknu vylepšenia pre Xbox Series X a Series S a prinesú tak lepší zážitok z hrania ako pôvodné verzie.

Každopádne, bez ohľadu na to, akú hru som hral, som si uvedomil, že jednou z hlavných výhod novej generácie je plynulý prechod z tej predchádzajúcej. Hneď po nastavení nového Xboxu som mal k dispozícii kompletnú knižnicu hier pre Xbox One a titulov pre staršie Xboxy, ktoré podporujú spätnú kompatibilitu a absolútne som neriešil, či budem mať čo hrať.

Okrem tohto článku vám na webe TOUCHIT.sk prinesieme aj porovnanie s konzolou Xbox Series S a v blízkej budúcnosti aj samostatný článok s dlhodobými skúsenosťami. Túto recenziu teda považujte za vstup do novej generácie herných konzol, ktorú štartuje rovno najvýkonnejšia konzola na trhu.

Xbox Series X
Xbox Series X. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Konzoly konečne dostali SSD úložisko

Ak podrobne sledujete svet videohier, potom určite viete, že toto bola najčastejšia otázka pri uvedení predchádzajúcich generácií na trh. Aké hry ponúknu nové konzoly v dobe uvedenia na trh? Recenzenti na základe toho odporúčali, aby ste si konzolu kúpili hneď kvôli jednej – dvom skvelým hrám alebo radšej počkali a kúpili si staršiu generáciu.

V prípade Xbox Series X (a Series S) síce takisto platí, že si nemusíte novú konzolu kupovať hneď, ale popravde, nie je dôvod, prečo by ste mali čakať. Prechod z Xbox One na Xbox Series X bol v mojom prípade rovnaký, ako keď som vymenil starý počítač s pevným diskom za nový počítač s výkonnejším procesorom, grafickou kartou a SSD diskom. Pridaná hodnota je v tomto prípade nielen v krajších vizuáloch hier, ale aj v kratšom a rýchlejšom načítaní hry či v plynulejších reakciách operačného systému Xboxu.

V tejto súvislosti musím poznamenať, konečne! Pomalé pevné disky herných konzol ma už počas posledných mesiacov iritovali, takže prechod na Xbox Series X bol v tomto smere skutočne vítanou zmenou. A z hľadiska hier som mal k dispozícii rovnakú knižnicu titulov ako v prípade Xbox One. Niektoré z nich však boli k dispozícii vo vylepšených verziách, ktoré sú navrhnuté pre novú generáciu Xboxu.

Je výborné, že z SSD úložiska profitujú aj tie hry, ktoré nie sú zoptimalizované alebo vylepšené pre novú generáciu. Doby načítania sú výrazne kratšie a viditeľne rýchlejší je tiež štart Xboxu – z úplne vypnutého stavu do používateľského rozhrania v priebehu 10 až 15 sekúnd.

Xbox Series X
Xbox Series X. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Naživo vyzerá lepšie ako na fotkách

Xbox Series X je dizajnovo krásna konzola. Nemusíte so mnou súhlasiť a môžete namietať, že je to len veľká krabica. Áno, je to tak. Lenže Series X je v skutočnosti menšie zariadenie, ako by ste si mohli myslieť pri pohľade na oficiálne fotografie. A jeho jednoduchý a minimalistický dizajn sa ideálne hodí na stolík pod televízor. Nový Xbox zbytočne nepúta pozornosť, elegantne stojí alebo leží vedľa/pod vašim televízorom.

Nový Xbox je takisto prekvapujúco tichá konzola. Aj v záťaži pracuje absolútne nehlučne a tak jediným signálom toho, že je zapnutý, je svietiace logo v napájacom tlačidle. Pokiaľ máte konzolu postavenú na výšku, v hornej strane je zabudovaný ventilátor a prieduchy na výduch vzduchu. Je cítiť, že z konzoly ide teplý vzduch, avšak samotné zariadenie je chladné.

Za kvalitné chladenie a prakticky bezhlučnú prevádzku si Microsoft zaslúži veľkú pochvalu. Čo sa výkonu týka, nový Xbox dosahuje grafický výkon na úrovni 12 TFLOPS. Je to dvojnásobok grafického výkonu Xboxu One X a viac ako 10-násobok v porovnaní s modelom Xbox One S.

Okrem grafického výkonu sa zvýšil aj výkon procesora, vďaka čomu dokáže konzola vykresľovať hry v rozlíšení 4K pri až 120 fps. Pre úplnosť dodám, že Xbox Series X má 16 GB RAM typu GDDR6 a ponúka 800 GB použiteľného úložiska na hry a ďalší obsah. Úložisko je možné rozšíriť pomocou 1 TB rozširujúcich SSD pamäťových kariet značky Seagate alebo pomocou externého SSD/HDD úložiska cez USB 3.1 port.

Xbox Series X
Xbox Series X. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

SDR hry budú v HDR, pribudol aj ray-tracing

V súvislosti s vylepšeniami, ktoré prináša Xbox Series X, treba spomenúť ešte zopár kľúčových vlastností. Konzola podporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu, čo však nie je novinka. K dispozícii je automatický prepočet SDR vizuálov do HDR a najmä podpora pre ray-tracing. Táto technológia umožňuje simulovať svetlo a odrazy v reálnom čase, takže hry budú opäť vyzerať realistickejšie.

Už spomenuté SSD úložisko zabezpečuje nielen rýchlejšie načítanie a plynulejšie odozvy systému, ale aj rýchle prepínanie sa medzi hrami. Pridaná hodnota konzol novej generácie teda spočíva aj v tom, že budete viac času hrať a menej času čakať.

Microsoft mierne upravil aj herný ovládač. Ten má v porovnaní s ovládačmi pre Xbox One drsnejší povrch, čo by malo minimalizovať jeho šmýkanie sa v spotených rukách. Zároveň pribudlo tlačidlo pre rýchle zhotovenie screenshotu a vytvorenie videoklipu. Xbox Series X je kompatibilný aj s príslušenstvom pre Xbox One, čo som otestoval.

Ovládač pre Xbox Series X využíva na napájanie dvojicu AA batérií. K dispozícii je voliteľné príslušenstvo, nabíjateľná batéria priamo od Microsoftu. Tú budete nabíjať pomocou USB-C portu. A vo výbave ovládača nechýba ani tradičný 3,5 mm jack.

Xbox Series XZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xbox Series X. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Bude čo hrať? Popravde, nebudete vedieť, čo si skôr vybrať

Hardvér je nevyhnutnou súčasťou novej generácie Xboxu, avšak Microsoft má šancu triumfovať v prípade tejto generácie vďaka celému ekosystému, ktorý buduje. Ekosystém znamená, že nový Xbox je k dispozícii v dvoch verziách – Xbox Series X je zameraný na najnáročnejších hráčov a prináša 4K hranie pri až 120 fps.

V predaji však bude aj lacnejší, menej výkonný a kompaktnejší Xbox Series S. Ten má podľa mňa potenciál osloviť rekreačných hráčov, prípadne ide o skvelú voľbu, ak chcete do domácnosti aj druhý Xbox novej generácie – do detskej izby alebo na prípadné prenášanie aj mimo domácnosti. Detailnejšie sa mu budem venovať v samostatnom článku.

Kľúčovým prvkom celého ekosystému je služba Xbox Game Pass, ktorá je atraktívna najmä vo verzii Ultimate. Tá ponúka knižnicu viac ako 100 hier pre konzoly, počítače a takisto prístup k hrám z cloudu prostredníctvom mobilných zariadení so systémom Android. Zároveň obsahuje aj predplatné Xbox Live Gold.

Som veľkým fanúšikom tejto služby a jej prínos pocítite okamžite po kúpe nového Xboxu. Je jedno, či máte staršie Xbox hry alebo ich nemáte. Ak si predplatíte Xbox Game Pass Ultimate, tak budete mať okamžite čo hrať a to vrátane exkluzívnych hier priamo od Microsoftu. Tento koncept je mi sympatický a hranie cez cloud je výborná pridaná hodnota – v hraní môžem pokračovať aj v električke, čo som už párkrát aj reálne využil.

Mimochodom, hrať na diaľku môžete aj bez predplatného Xbox Game Pass Ultimate. Mobilná aplikácia Xbox pre Android a iOS umožňuje vzdialené pripojenie sa k vášmu Xboxu a hranie na diaľku. Odporúčam však, aby ste smartfón spárovali s Bluetooth ovládačom.

Xbox Series X
Xbox Series X. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Xbox Series X je výborná konzola, či už ide o hardvér, dizajn alebo jej konštrukciu. Počas testovania som ocenil bezhlučnú prevádzku, efektívne chladenie bez prehrievania konzoly a takisto aj výrazne skrátenie čakania pri načítavaní hier alebo pri používaní operačného systému Xboxu. Ten je mimochodom konečne dostupný aj v slovenčine.

Xbox Series X má zmysel kúpiť si hneď, ako si na konzolu našetríte. V prípade tejto generácie už nemusíte čakať na tituly pre novú generáciu, pretože môžete hrať hry pre Xbox One, ktoré už vlastníte. A je veľmi pravdepodobné, že niektoré z týchto hier si na novom Xboxe užijete v lepšej vizuálnej kvalite, pričom tieto vylepšenia získate bezplatne.

A pokiaľ zatiaľ nemáte žiadne hry, určite vyskúšajte službu Xbox Game Pass Ultimate. Tá spôsobila malú revolúciu na trhu s videohrami. Je možné, že svoj úplný potenciál naplní až o pár rokov, avšak pre mňa ide už teraz o dôvod, prečo si kúpiť Xbox a nie PlayStation.

  • Xbox Series X
  • Xbox Series XZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series XZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xbox Series XZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X
  • Xbox Series X

Xbox Series X

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • výkonný hardvér
  • SSD úložisko a jeho prínos pri hraní a používaní konzoly
  • používateľské rozhranie je v slovenčine
  • Xbox Game Pass Ultimate a potenciál tejto služby
  • bohatá knižnica Xbox One hier, ktoré si môžete okamžite zahrať na novej konzole
  • bezplatné vylepšenia niektorých Xbox One hier pre Xbox Series X
  • bezhlučná prevádzka aj v záťaži počas hrania

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • 800 GB úložisko sa môže niekomu máliť
  • konzola sa vám možno nezmestí do poličky pod televízorom

Cena: 499 eur

Zapožičal: Microsoft

Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

 

Technické špecifikácie:

 Xbox Series X
Rozmery151 × 151 × 301 mm
Hmotnosť4,44 kg
ProcesorUpravená Zen 2 architektúra

 

8× jadier @ 3.8 GHz

(3.6 GHz s/SMT)

Grafická kartaUpravená RDNA 2 architektúra

 

52CU @ 1.825GHz

12 TFLOPS

SoC Die veľkosť360,45 mm2
Operačná pamäť16GB GDDR6 s/320-bitová zbernica

 

Prístupná pamäť

10 GB @ 560 GB/s

3.5 GB @ 336 GB/s

Interné úložiskoUpravené 1 TB NVME SSD úložisko

 

PCIe Gen 4 x 2

I/O šírka pásma: 2.4 GB/s

Externé úložisko1TB Seagate Storage Expansion Card

 

USB 3.1 HDD alebo SSD

HDMI rozlíšenie a frekvencia2160p (4K) @120Hz

 

4320p (8K) @ 24Hz – 60Hz

HDMI variabilná obnovovacia frekvencia (VRR)

AMD FreeSync

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit