Každý to asi pozná zo školy: „povinné čítanie“. Už len to slovíčko „povinné“ ma vždy odrádzalo od toho, aby som niektorú z odporúčaných kníh chytila do ruky a začala čítať.

Navyše mám staršieho brata, ktorý tiež nemal a stále nemá rád slovíčko „povinné“. A keďže starší súrodenci idú veľakrát príkladom, zdedila som po ňom skvele vypracované obsahy kníh z povinného čítania, zviazané do jednej publikácie (ktoré samozrejme nevypracoval on, no zohnal ich).

Bolo to spracované naozaj precízne a stačilo sa naučiť obsahy z tohto zdroja a nikto nezistil, že som knihy reálne nečítala. Tým chcem len povedať, že počas štúdií som nebola žiaden knihomoľ. 🙂

Až na vysokej škole som prišla na to, že niektoré knihy z povinného čítania sú celkom dobré. Prečítala som si ich cez jedny upršané letné prázdniny, ktoré som trávila u babky na východnom Slovenku spolu so sesternicami, ktoré na rozdiel odo mňa, nemali skvele spracované obsahy a knihy reálne čítali. No vtedy to už pre mňa nebolo povinné čítanie.

Jedna z kníh z povinného čítania, pamätáte sa ešte?

Našťastie, knihám som prepadla ešte počas štúdia na vysokej škole. Začalo to hlavne anglickými knihami, pretože som zistila, že počas čítania anglickej beletrie sa naučím oveľa viac, ako bifľovaním slovíčok. Čo vrelo odporúčam všetkým, ktorí sa chcú zdokonaliť v cudzom jazyku. Veľa čítať a rozprávať, aj keď nie úplne gramaticky správne. Nasledovali aj slovenské knihy, prípadne české, keďže patrím do generácie, ktorá ešte zažila Československo.

Problémom klasických kníh je, že pokiaľ ich čítate, neviete robiť nič iné. Nemôžete šoférovať, upratovať, variť a ani športovať. Ako som začala pracovať, času na čítanie ubúdalo a stávalo sa mi, že som knihu mala v ruke iba počas dovolenky alebo Vianoc. Hľadala som nejakú alternatívu a našla som audioknihu. Bola to skôr náhoda, keď som si v kníhkupectve prezerala knihy a všimla som si audioknihu od Maria Puza – Krstný otec. Je to klasika, ku ktorej som sa nedostala v knižnej podobe, no rada by som si ju prečítala. Vtedy sa audioknihy predávali na CD nosičoch. Táto kniha bola nahratá na 19 CD a jej celková dĺžka bola viac ako 21 hodín hovoreného slova. Kniha bola načítaná v češtine, ale to mi neprekážalo. Povedala som si, že to skúsim a kúpila som si ju. Bolo to jedno z tých lepších rozhodnutí, aké som kedy urobila.

Moja prvá audiokniha. Jej prehratie z CD do MP3 prehrávača mi trvalo asi dve hodiny.

Odvtedy počúvam audioknihy skoro stále. V predchádzajúcom článku som písala o slúchadlách Samsung Level U Pro, ktoré nosím neustále na krku a vďaka ktorým si viem vypočuť audioknihu kdekoľvek som. Pri šoférovaní, bicyklovaní, behaní, varení, upratovaní alebo jazdení na koni.

Tieto slúchadlá mám na krku prakticky stále. Skladám si ich iba keď hrám volejbal a keď idem spať.

Najčastejšie však počúvam audioknihy v aute. Je to skvelá vec. Udržuje ma to neustále čerstvú, čas mi ubieha akosi rýchlejšie a keď počúvam audioknihu, môže celá posádka auta spať bez toho, aby na mňa išli driemoty. Naučila som na audioknihy celú rodinu a neraz sa nám stalo, že keď sme prišli do cieľa našej cesty, častokrát sme v aute sedeli ešte pár minút, aby sme počuli dokonca kapitolu alebo aj celú knihu.

Momentálne sú k dispozícii audioknihy v MP3 súboroch a nie je potrebné prehrávať kapitoly z CD nosičov do počítača alebo do MP3 prehrávača. Teraz si audioknihu jednoducho kúpite a pohodlne stiahnete do telefónu alebo na akékoľvek iné zariadenie. Môžete si stiahnuť celú knihu alebo si ju sťahujete po kapitolách, prípadne počúvate online.

Takmer každé kníhkupectvo má na svojich stránkach v ponuke aj audioknihy. No existujú aj špecializované stránky a aplikácie, ktoré sa venujú iba audioknihám. Ja najčastejšie nakupujem na www.audiolibrix.com. Majú skvelý výber a aj vernostný program. Knihy, ktoré ste si už kúpili máte stále k dispozícii vo svojej knižnici a môžete si ich kedykoľvek stiahnuť alebo prehrať. Ja preferujem stiahnutie celej knihy do môjho telefónu, aby som ju mohla počúvať kdekoľvek, aj v lietadle, 10 000 metrov nad morom.

Na tejto stránke si vždy nájdem nejakú zaujímavú audioknihu

Využite 15 % zľavu cez Audiolibrix

Pokiaľ ste audioknihu ešte nevyskúšali, vrelo vám to odporúčam. A aby ste mali lepšiu motiváciu, mám pre vás aj zľavový kupón na stránke www.audiolibrix.com. Stačí ak v košíku zadáte do kolónky pre zľavový kód TOUCHIT15 a automaticky získate zľavu 15 % na nákup.

Hor‘ sa do počúvania priatelia. 🙂

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.