Globálne verzie dostávajú najnovšie rozhranie MIUI 14.

Nová nadstavba prichádza na smartfóny s označením Xiaomi 11 Lite 5G NE a Xiaomi 12 Pro. Nový systém a nadstavba dorazili na verziu 11 skôr ako na verziu Xiaomi 12, išlo však iba o rozdiel niekoľkých dní. Prekvapivo stredná trieda dostala aktualizáciu skôr ako vlajková loď. Je ale pravda, že Xiaomi 11 je na trhu dlhšiu dobu.

Model 11 Lite používal Android 12 a dostal aktualizáciu na Android 13 a MIUI 14. To v prípade modelu Xiaomi 12 Pro išlo o aktualizáciu na MIUI 14, keďže Android 13 už v sebe mal z decembra minulého roku. Aktualizácia mala menšiu veľkosť a to 723 MB s januárovou bezpečnostnou záplatou od Googlu.

Update pre Xiaomi 11 Lite 5G NE má 4,2 GB a používatelia by nemali mať obavu z toho, ako im bude fungovať. Práve smartfóny strednej triedy by mohli byť obmedzované na výkone tým, že dostanú novšiu verziu, spravidla aj náročnejšiu na systémové požiadavky. Prekopanie rozhrania a výrazné zjednodušenie na systémové nároky priniesla už verzia MIUI 13, 14. verzia len pokračuje v nastolenom trende.

Xiaomi 11 Lite 5G NE , ktorý sme sami aktualizovali na najnovšiu verziu, bežal na staršom Androide 12, takže najviac výhod získajú používatelia týchto modelov. Zároveň v sebe nesie decembrovú bezpečnostnú aktualizáciu.

Výrobca upozorňuje na možné počiatočné zníženie výkonu, kým sa zabehnú všetky procesy. Tento jav sme nezaznamenali, práve naopak. Reštart telefónu aj samotná inštalácia prebehla rýchlejšie a telefóny sa javia svižnejšie, než doteraz. Skokové zmeny ale neočakávajte. Tento jav je bežný a odporúčame vykonať aktualizáciu hneď ako bude dostupná.

Zlepšenie zážitku sme si všimli aj na smartfónoch iných značiek, najmä tam, kde výrobca odľahčil systémovú nadstavbu a lepšie ju optimalizoval. Roky vývoja a nabaľovania funkcií si vzalo svoju daň, teraz sa vývojári snažia odstrániť zbytočnosti a upraviť funkcie tak, aby ste nemali v telefóne molocha ale svižné rozhranie.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.