Nová T generácia napráva niekoľko chýb svojich predchodcov.

Telefóny spoločnosti Xiaomi sú medzi slovenskými používateľmi veľmi obľúbené. Čínsky výrobca ešte v októbri minulého roka predstavil pokračovanie série Xiaomi 12, ktorá pod označením 12T prináša všetky dôležité funkcie týchto vlajkových lodí, avšak za nižšiu cenu. Modely Xiaomi 12T a 12T Pro si zachovali atraktívnu výbavu, pričom dokazujú, že sú šampiónmi v kategórii cena/výkon.

Keďže oba modely majú totožné parametre, pri výbere jedného z týchto modelov zaváži iba odlišná čipová sada, a v prípade modelu Xiaomi 12T Pro hlavný fotoaparát s vyšším rozlíšením. V tomto prípade je rozhodovanie veľmi jednoduché. Zaváhanie môže však nastať v prípade, keď si položíte otázku, či sa vám oplatí prechod zo staršieho modelu Xiaomi 11T.

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Keďže práve model 11T som niekoľko mesiacov vlastnil, na začiatok popíšem dojmy, ktoré som nadobudol pri jeho používaní a porovnám ho s modelom 12T. V prípade staršej verzie som spočiatku oceňoval rýchle prostredie, ktoré časom nebolo až tak svižné. Možno je to spôsobené tým, že už viac ako rok a pol som spokojným používateľom OnePlus Nord 2, ktorý som si obľúbil pre jeho rozmery, rýchlosť a používateľské prostredie. 

Pri Xiaomi 11T som však okrem nepatrného spomalenia zápasil s viacerými softvérovými chybami. Okrem toho, že stále (aj pri 12T) nefunguje dvojité poklepanie po displeji na uzamknutie zariadenia, stretával som sa v určitých situáciách s problémovým Bluetooth. To by som však nepovažoval za až tak veľký problém. Horšie bolo, že častokrát sa ihneď po pripojení k Android Auto aktivovalo reverzné nabíjanie, po čom systém v aute zaznamenal prepätie, a Android Auto sa až do reštartu telefónu nedalo používať. Dobrou správou je, že Xiaomi 12T už žiadny z týchto problémov nevykazoval (až na to dvojité poklepanie).

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Klasické Xiaomi

V predajnom balení Xiaomi 12T sa stále nachádza všetko potrebné. Jeho súčasťou je okrem telefónu aj 120 W nabíjací adaptér, kábel, ochranné puzdro, ihla na vyberanie SIM kariet a potrebná dokumentácia. Aj keď ku konštrukcii telefónu nemám výhrady, predsalen je vidieť, že zariadenie patrí „iba“ do vyššej strednej triedy, čomu zodpovedá aj cena, ktorá začína na sume 599 eur. To zároveň znamená, že menej vybavený model je oproti 12T Pro o 200 eur lacnejší.

Keďže všetky telefóny sú na prvý pohľad na nerozoznanie, hneď po vybalení som bol zvedavý na zadnú stranu, ktorá ma pri prezeraní promo obrázkov až tak neoslovila. Už model 11T sa mi po dizajnovej stránke páčil, avšak 12T je v konečnom dôsledku ešte ďalej, o čom som sa presvedčil až po tom, keď som tento telefón držal v ruke. K prémiovému vzhľadu prispieva aj zadná stena z matného skla, ktorá iba minimálne zachytáva mastnotu a ďalšie nečistoty. Dokonca ma potešil aj dizajn zostavy fotoaparátov, ktorý je naživo jemnejší. Okrem toho fotoaparáty vyčnievajú iba minimálne, čo sa samozrejme dá ešte viac dorovnať ochranným puzdrom. 

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Aj ovládacie prvky sú klasické Xiaomi, čo sa mi takisto páči. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tlačidlo napájania sú na pravej strane na dosah palca, pričom celá ľavá strana zostáva prázdna. Za veľké plus považujem aj dva samostatné stereo reproduktory s Dolby Atmos, ktoré ponúkajú nadpriemerne dobrý zvuk. Pokým niektorí výrobcovia šetria, a ako druhý reproduktor používajú slúchadlo telefónu, tak Xiaomi ide svojou cestou. Rovnako sa Xiaomi nechce vzdať ani infraportu, ktorý sa nachádza v hornej časti. Spodná časť sa už zhostila USB-C portu, reproduktoru, mikrofónu a slotu na dve SIM karty.

Xiaomi 12T bezpochyby patrí k veľkým telefónom, ktoré osobne neobľubujem. Pokiaľ však zvolíte primerane hrubé ochranné puzdro, tak aj používanie takto veľkého zariadenia je celkom pohodlné. Veľmi rýchlo si zvyknete aj na vyššiu hmotnosť 202 gramov, ktorá pri rozmeroch 163,1 mm × 75,9 mm × 8,6 mm je hraničná, keďže s puzdrom hravo presiahnete 230 gramov.

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Do veľkého tela sa zmestí aj veľký plochý AMOLED displej. Ten má 6,67-palca a nadštandardné rozlíšenie 2712 × 1220 pixelov. Zaujímavejším parametrom je však schopnosť zobraziť až 68 miliárd farieb, čo zabezpečí vykreslenie aj tých najmenších detailov. Obnovovacia frekvencia displeja je 120 Hz, čo je v tejto kategórii telefónov štandardom, ako aj podpora HDR10+. Malým detailom, ktorý by si zaslúžil zlepšenie, je však maximálny jas. 

Ten je podľa výrobcu v peaku “iba” 900 nitov, avšak ani pri používaní v exteriéri som nezaznamenal žiadne problémy s čitateľnosťou. Je dobré spomenúť, že portál DxOMark počas testu displeja Xiaomi 12T nameral o niečo vyššie hodnoty, ktoré atakovali až 1000 nitov. Veľmi zvláštne však fungovala automatická regulácia jasu, ktorá niekedy začínala na nízkych hodnotách, kvôli čomu bol displej v niektorých situáciách neprimerane tmavý. Je to však iba detail, ktorý opraví hociktorá ďalšia aktualizácia. S displejom priamo súvisí aj zabudovaná optická čítačka odtlačkov prstov, ktorá je tradične spoľahlivá a rýchla. Je však menej bezpečná ako sonická.

Xiaomi do modelu 12T dokázalo vtesnať 5000 mAh batériu, ktorú je možné káblovo nabíjať až 120 W. Bezdrôtové nabíjanie chýba. Hoci batéria s touto kapacitou by mala byť za ideálnych podmienok nabitá približne za 20 minút, realita je trochu iná. Nehovoriac o tom, že nabíjací adaptér je skutočne veľký a ťažký. Aj keď batériu 12T je možné nabiť za skutočne krátky čas (vysoko návykové), používanie telefónu počas nabíjania túto rýchlosť znižuje.

Aj v prípade veľkej batérie je potrebné počítať s tým, že smartfón vydrží na jedno nabitie iba jeden deň. S miernejším používaním nie je však problém dosiahnuť aj dva dni. Ide v podstate o identickú výdrž, akú poskytoval už model Xiaomi 11T. 

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Pred takmer dvomi rokmi som sa presvedčil, že MediaTek a čipové sady série Dimensity treba brať vážne. Od Dimensity 1200 to spoločnosť dokazuje čoraz častejšie a dokázala ma presvedčiť aj pri Xiaomi 12T, kde je použitá čipová sada Dimensity 8100-ULTRA. Vďaka nej a skvelej optimalizácii systému všetko fungovalo bez najmenšieho zaváhania, a oproti Xiaomi 11T aj oveľa rýchlejšie. Aj keď pri bežnom používaní tento rozdiel nebol až tak výrazný, rozdiel som zaznamenal najmä pri fotografovaní, kedy fotoaparát reagoval oveľa rýchlejšie, rýchlejšie zaostroval, a aj spracovanie obrazu bolo dokončené skôr. Počas používania som nezaznamenal žiadne prehrievanie ani pri náročných operáciách. 

Malým prekvapením je pre mňa iba jedna verzia s 8 GB RAM, ktorú je však možné “rozšíriť” o ďalšie 3 GB. V prípade interného úložiska sú dostupné dve verzie – 128 a 256 GB. Podpora pamäťových kariet tradične chýba. Ako som spomínal, Xiaomi telefóny sú veľmi rýchle, čo dokazuje aj Xiaomi 12T. V telefóne je nainštalovaný Android 12 s nadstavbou MIUI 13 a novembrovou bezpečnostnou aktualizáciou. Dobrou správou pre (aj budúcich) majiteľov je, že Xiaomi pri modeloch 12T a 12T Pro prisľúbil 3 verzie operačného systému do Androidu 15 a 4 roky bezpečnostných aktualizácií. 

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Nadstavba MIUI 13 má aj jednu malú, ale praktickú vychytávku. V nastaveniach síce nájdete všetko potrebné, ale najlepším rozhodnutím vývojárov je umiestnenie vyhľadávacieho panela v zásuvke aplikácii do spodnej časti. Vyhľadávanie aplikácií je tak možné vykonať okamžite po vstupe do tejto ponuky bez toho, aby ste telefón museli prechytávať, a to aj jednou rukou. Ide o detail, ktorý mi však chýba pri používaní iných telefónov, keďže tie majú tento panel v hornej časti ponuky. Okrem toho, MIUI dokáže aplikácie rozdeliť podľa viacerých kritérií, čím sa celá ich ponuka sprehľadní. Reakcie prostredia sú okrem toho veľmi rýchle a plynulé, čo platí aj pri multitaskingu.

Xiaomi telefóny sú síce známe rýchlym prostredím, avšak za ostatné roky dokázali prejsť aj viacerými zlepšeniami kvality fotoaparátov. Musím však podotknúť, že Xiaomi ide svojou cestou, čo v určitých prípadoch prináša pri používaní fotoaparátu mierny diskomfort, keďže je potrebné niektoré nastavenia aktivovať manuálne, čo niekedy nie je možné. Konkrétne ide o zvláštne fungujúce automatické HDR, ktoré je stále málo citlivé (oproti 11T som si však všimol zlepšenie).

Xiaomi 12TZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T

Častokrát sa nezapína v scénach, pri ktorých by bolo jeho použitie žiaduce, aby sa z jasného pozadia dopočítali do fotografie príliš jasné predmety. Aj keď si však zvolíte plnohodnotný režim HDR, tak po zatvorení aplikácie fotoaparátu sa toto manuálne nastavenie opäť prepne do predvoleného automatického režimu, čiže pri fotení ďalších náročných scén je potrebné opätovné zapnutie plnohodnotného režimu HDR.

Páči sa mi však, že Xiaomi 12T, rovnako ako aj 11T, vsádza na čo najvernejšie podanie farieb, ktoré je v prípade novšieho modelu zvládnuté ešte lepšie. Škoda len, že vo výbave chýba teleobjektív, ktorý sa dá značnej miery nahradiť výrezmi zo 108 Mpx fotografií, ktoré sú za ideálnych svetelných podmienok veľmi pekné a detailné.

Nočné fotografie (kliknutím otvoríte galériu)

Pri priamom porovnaní fotografií zo Xiaomi 11T a 12T som si však všimol, že novší model v automatickom režime používa nový odlišný spôsob zaostrovania, ktorý sa chce ešte viac priblížiť zaostrovaniu klasických fotoaparátov. Trochu mi však tento spôsob vadil. Možno preto, že jednoducho je stále vidieť, že fotografia je vytvorená telefónom, a nie klasickým fotoaparátom. Jednoducho to nevyzerá prirodzene. Model 11T tento spôsob ostrenia používa v miernejšej forme. 

Xiaomi 12T má vo výbave, oproti 11T, novší 108 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou a vyššou svetelnosťou. Ponúka aj 8 Mpx ultraširokouhlý a 2 Mpx makro fotoaparát, ktorý je totožný s modelom 12T Pro. Všeobecne však platí, že pri medzigeneračnej obmene s modelov 11T a 12T v prípade novšej verzie získate oveľa kvalitnejší fotoaparát, ktorý zhotovuje nielen krajšie denné, ale aj nočné fotografie. Je aj rýchlejší. Oproti modelu 11T fotografie z 12T majú aj o niečo vernejšie farby a lepšie vyvážanie bielej farby a lepšie fungujúce HDR. Pokiaľ však použijete Pro režim, tak z fotoaparátov dostanete presne to, čo potrebujete, čiže takto celkom obídete automatický režim.  

Denné fotografie

Neodporúčam však používať optimalizátor scén, pokiaľ chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Farby s ním sú zbytočne presaturované. Za pozornosť stoja aj kreatívne režimy fotoaparátu, ktoré aj z úplných začiatočníkov spravia kreatívcov a fotografiám dodajú umelecký nádych.

Automatické HDR vs. HDR

Detaily

Detaily 2

Ukážka zo 108 Mpx fotoaparátu

Xiaomi 12T ukážka podania farieb zo 108 Mpx fotoaparátu Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
Xiaomi 12T ukážka podania farieb zo 108 Mpx fotoaparátu

Makro

Zdroj: Peter Hupka / TOUCHIT

Náhľad MIUI 13

Verdikt

Xiaomi 12T považujem za jeden z najlepších telefónov, ktorý ponúka v rámci cenovej kategórie niekoľko skvelých funkcií, o ktorých sa môže konkurencii iba snívať. Ide o skutočne vysoký výkon, dlhú softvérovú podporu, kvalitný displej a rýchle nabíjanie. 

Pokiaľ by som sa mal priamo zamerať na medzigeneračnú výmenu T modelov – 11T za 12T, tak do úvahy musíme zobrať hneď niekoľko faktov. Hoci 12T je aktuálne drahším telefónom, tak k výberu tohto modelu vás môže presvedčiť dlhšia softvérová podpora, lepšie nastavenie fotoaparátov a krajší displej. Pokiaľ však chcete ušetriť, tak pokojne siahnite po modeli 11T. Xiaomi 12T je však o generáciu ďalej.

Xiaomi 12T je na Slovensku v predaji vo verzii  8 GB + 128 GB za 599 eur, resp. 8 GB + 256 GB za 649 eur.

TIP REDAKCIE

Páči sa nám

  • Kvalitná konštrukcia a pekný dizajn
  • Dobre optimalizovaný systém
  • Kvalitné audio
  • Veľmi dobrý displej
  • Fotoaparát sa medzigeneračne posunul o úroveň vyššie
  • Superrýchle nabíjanie
  • Dlhá výdrž na batériu
  • Softvérová podpora až 4 roky

Nepáči sa nám

  • Bez certifikovanej odolnosti voči vode a prachu
  • MIUI má stále malé chyby

Technické špecifikácie:

Model telefónuXiaomi 12T
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 1. 11. 2022
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8+ Gen 1
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 120 Hz, HDR10+, 68 miliárd farieb
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,67 / 1220 × 2712
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet108 Mpx, f/1.7, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie20 Mpx, f/2.2
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 76 × 8,6 / 202
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 120 W
Cena599 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score781 326
Geekbench 5.1 single / multi932 / 3682
3DMark Wild Life – Total1557 (Extreme)

Zapožičal: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.