Tie ponúknu viaceré výhody.

Zabezpečenie mobilných telefónov prešlo veľmi dlhú cestu. V minulosti sa používatelia museli spoliehať na zabezpečenie pomocou kódu alebo hesla, avšak už pomerne dlhý čas sa v telefónoch nachádza aj zabezpečenie pomocou biometrie, do ktorej patrí aj zabezpečenie pomocou odtlačkov prstov. Moderné technológie umožnili výrobcom smartfónov tieto senzory skryť pod displeje, čo je nielen praktické, ale aj štýlové. 

Zabudované čítačky prstov v displeji delíme na dva typy. Zatiaľ čo niektoré prémiové vlajkové lode využívajú pokročilé ultrazvukové čítačky s 3D skenovaním, tak pri viacerých modeloch sa aj napriek ich vysokej cene stále stretávame s optickými senzormi odtlačkov prstov. Jeden aj druhý typ senzorov má svoje výhody aj nevýhody, vo všeobecnosti však platí, že pokročilý ultrasonický (ultrazvukový) senzor je ten lepší. Vplyv na toto tvrdenie má vyššia bezpečnosť a lepšia použiteľnosť. Jednou z hlavných nevýhod ultrazvukových čítačiek je však ich horšia kompatibilita s ochrannými sklami na displeje.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Je však málo pravdepodobné, že by optické senzory odtlačkov prstov úplne zmizli. Očakáva sa však, že v blízkej budúcnosti ešte viac vlajkových telefónov bude využívať ultrazvuk, ako je to v prípade vlajkových lodí Samsung Galaxy

Na trend ultrasonických čítačiek odtlačkov prstov nabehne aj spoločnosť Xiaomi, ktorá túto technológiu už testuje a začne ju využívať v sérii Xiaomi 15. Telefóny tejto série si zachovajú plochú obrazovku svojho predchodcu, zatiaľ čo model Ultra bude mať zahnutý displej rovnako ako 14 Ultra. Očakáva sa však, že technológia ultrazvukovej čítačky odtlačkov prstov sa objaví aj v modeli OnePlus 13.

Hoci do predstavenia vyššie spomínaných telefónov zostáva ešte veľmi veľa času, je dobré vedieť, že zabezpečenie budúcich vlajkových lodí spoločností Xiaomi a OnePlus sa dostane na vyššiu úroveň.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.