Výsledkom tejto snahy je najpokročilejší optický inštitút.

Pred pár dňami sa objavili správy, ktoré naznačili koniec spolupráce medzi viacerými výrobcami smartfónov a spoločnosťami zo sveta klasických fotoaparátov. Tieto informácie sa týkajú spoločností Oppo, OnePlus a Vivo, ktoré by mohli v blízkej budúcnosti nasledovať Huawei a aj v mobilnej fotografii sa celkom osamostatniť predstavením vlastných fotografických systémov.

Posledným mohykánom v tejto oblasti zostáva aj naďalej spolupráca medzi Xiaomi a Leicou, ktorá sa dostáva na novú úroveň. Tieto dve spoločnosti  spájajú svoje sily pri budovaní svetovo najpokročilejšieho optického inštitútu pre smartfóny. Plný názov je Xiaomi x Leica Optical Institute, pričom každá zo zúčastnených spoločností je v tejto oblasti obrovským prínosom pri vytváraní finálneho produktu, ktorý zahŕňa nielen optiku fotoaparátu smartfónu, ale aj výpočtovú fotografiu a AI.

Xiaomi 13 Ultra camera kitZdroj: gsmarena.com
Xiaomi 13 Ultra camera kit

Inštitút sa podľa slov spoločnosti Xiaomi zameria na štyri hlavné technické faktory – ultra presné optické šošovky v malom prevedení vhodné pre smartfóny, výpočtovú fotografiu, stanovenie prísnych optických štandardov pre šošovky a výskum a vývoj optoelektronických technológií. Je potrebné mať na pamäti, že čoskoro predstavená najpokročilejšia vlajková loď Xiaomi 14 Ultra síce obsahuje to najlepšie zo spolupráce Xiaomi a Leica, ale zároveň predstavuje začiatok pokročilejšieho výskumu v tejto oblasti.

Obe spoločnosti plánujú postaviť v Pekingu tri laboratóriá s viac ako 200 odborníkmi na čele s Petrom Karbem, legendárnym optickým dizajnérom, ktorý stojí za Leica objektívmi štvrtej generácie. Xiaomi v súčasnosti plánuje v Pekingu postaviť tri veľké laboratóriá so zameraním na hardvér fotoaparátov, zobrazovanie a objektívne a subjektívne hodnotenie kvality obrazu. Xiaomi vo svojej správe dodáva, že s celkovou rozlohou 2644 m² budú patriť medzi najlepšie vybavené laboratóriá pre mobilné fotoaparáty na svete.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.