Príspevok, o tom, že uvedená stránka vyzerá ako podvod, nám zmazali do niekoľkých sekúnd.

Na základe upozornenia slovenského zastúpenia značky Xiaomi sme sa dozvedeli a mali možnosť preveriť legitimitu facebookovej stránky „Autorizovaného predajcu“. Vznikol ďalší, výrazne sofistikovanejší, podvod. Je prepracovanejší, než tie ktoré ste doteraz mohli vidieť.

Ide o profil Authorized Reseller na FB, ktorý má svoju slovenskú lokalizáciu a množstvo fanúšikov. Preverili sme niekoľko profilov a vyzerá to na skutočných ľudí. Buď sa stali títo fanúšikovia obeťou nekalej činnosti alebo je to takmer dokonalý FB profil, ktorý má vytvorené profily používateľov vyzerajúce na 100% ako pravé. Tiež sa mohlo stať, že iná stránka postupne zbierala používateľov, ktorí lajkli niečo zaujímavé s inou tematikou a neskôr sa stránka premenovala. Skutočná stránka pre Slovensko sa volá Mi Store_official.

Takýto príspevok zmizol zo stránky do niekoľkých sekúnd. Rovnako aj otázka, či majú akciu aj na iné kolobežky.

Stránka neponúka žiadne kolobežky za 1 euro. V skutočnosti využíva presmerovanie cez službu na krátenie internetových odkazov (tiež aj primárne maskovanie) a rozhodne neskončíte na oficiálnom obchode https://mi-store.sk. Presmerovanie vedie na úplne inú adresu, kde sa začína klasický scenár. Vyplňujete nejaký akože dotazník, ten je potom behom niekoľkých sekúnd vyhodnotený a máte tri pokusy na nájdenie balíčka s kolobežkou.

Po vyplnení dotazníka sa totiž zobrazuje klasická lotéria, ktorej falzifikát bol dotiahnutý k dokonalosti tým, že prvým otvorením balíčka nič nevyhráte. Stránka vo vás vyvolá pocit, že máte skutočné šťastie a kolobežku si vyžrebovať nemôže každý.

Neskôr sme mali na ďalších z načítaných stránok zadať o sebe kontaktné údaje. Formulár bol buď zle navrhnutý alebo ho blokoval prehliadač Brave, to aj s vypnutím blokovacích reštrikcií pre túto stránku. Nič sa teda nepodarilo vyplniť. Odporúčame na stránke nič nevypĺňať a nedôverovať falošným facebookovým správam od používateľov, ktorí vedú falošnú diskusiu o tom, že naozaj niečo vyhrali a tovar im bol doručený.

Zdroj: Xiaomi Slovensko

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.