Xiaomi HyperOS 2.0 sa už úplne odpúta od nadstavby MIUI.

Nadstavba MIUI bola ikonickou úpravou systému Android v smartfónoch značky Xiaomi, Redmi aj POCO. Šlo pritom o prvotný produkt značky Xiaomi, ktorý bol predstavený ešte rok pred prvým smartfónom výrobcu. MIUI pritom ako nadstavba bola vyvíjaná až do minulého roka, kedy ju nahradil Xiaomi HyperOS. Tento systém postavený stále na Androide bol sviežou zmenou v smartfónoch Xiaomi a jeho sesterských značiek, pričom v súčasnosti už sa pracuje na jeho druhej generácii.

Druhá generácia je teraz už v pokročilom štádiu prípravy, čo dokazuje aj kód systému Xiaomi HyperOS. Podľa aktuálne dostupných informácií bude Xiaomi HyperOS 2.0 postavený na operačnom systéme Android 14 a Android 15, dostane sa teda k väčšiemu množstvu smartfónov. Aktualizovaných by malo byť aj viac modelov v porovnaní s predchádzajúcou a prvotnou verziou tohto systému.

Xiaomi HyperOSZdroj: Xiaomi
Xiaomi HyperOS

Ani po zmene systému a príchode Xiaomi HyperOS do Xiaomi smartfónov však nadstavba MIUI nezanikla. Nachádzala sa stále v kódoch a dôvodom bolo to, že verzia MIUI 15 skutočne mala vzniknúť. Pôvodne totiž kódy systému naznačovali príchod MIUI 15, avšak poslednou verziou MIUI bolo práve MIUI 14. Xiaomi sa teda v prípade príchodu systému HyperOS rozhodlo v čase, kedy už bola nadstavba MIUI 15 rozpracovaná a doteraz stále žila skrytá v prvej verzii systému Xiaomi HyperOS.

Nové kódy systému Xiaomi HyperOS 2.0 by však mali už označenia a odkazy na nadstavbu MIUI vynechať. Označenie MIUI 16 totiž nikdy nevzniklo a nie je teda súčasťou pripravovanej verzie systému. Aj napriek tomu, že existencia MIUI v systéme Xiaomi HyperOS pre používateľov reálne nič neznamenala, šlo o príjemnú pripomienku na pôvodnú nadstavbu. Xiaomi HyperOS 2.0 ale žiadne odkazy teda obsahovať nebudú a tento systém teda bude znamenať už úplný koniec pôvodného produktu výrobcu, nadstavby MIUI.

Xiaomi HyperOS 2.0 by mal priniesť viaceré vylepšenia optimalizácie zariadení, lepšiu kompatibilitu medzi produktami výrobcu a v neposlednom rade aj nové prvky bezpečnosti. Do prvých smartfónov na globálnom trhu príde pravdepodobne koncom tohto roka.

Zdroj: gizmochina.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.