Xiaomi sa so systémom HyperOS má mierne podobať na spoločnosť Apple.

Čínska spoločnosť Xiaomi sa nikdy v minulosti netajila tým, že sa inšpiruje samotným Applom. Či už šlo o dizajnovú stránku smartfónov alebo vzhľad nadstavby MIUI, telefóny z dielne čínskeho giganta zdieľali so zariadeniami od Applu rôzne prvky. V jednom smere však Android smartfóny ako také nedokázali Apple dobehnúť. Šlo o prepojenie produktov v jednom ekosystéme, ktoré by mohli spolupracovať.

So systémom HyperOS to už však môže byť iné. Nový operačný systém z dielne Xiaomi by mohol ponúknuť to, čo používateľom Androidu dlho chýbalo. 7 rokov vývoja by sa čínskemu gigantovi mohlo vyplatiť, pretože na verejnosť prichádza čoraz viac informácií o tom, že HyperOS bude základom pre viaceré produkty.

MIUI bola prípravou na veľkú zmenu

V roku 2010, keď spoločnosť Xiaomi predstavila prvú verziu nadstavby operačného systému Android s názvom MIUI, nikto nečakal, že sa táto nadstavba dostane až k verzii 14. Jej úspech medzi používateľmi však zapríčinil to, že sa modely z dielne čínskej spoločnosti dostali na popredné priečky v predajoch smartfónov a okrem smartfónov tak Xiaomi začalo pripravovať aj ďalšie zariadenia ako sú hodinky, slúchadlá, produkty inteligentnej domácnosti, no dokonca aj elektromobil.

Xiaomi HyperOSZdroj: Facebook (Xiaomi Fans Group)
Xiaomi HyperOS

V tak rozšírenom portfóliu by sa skvele ujal systém, ktorý by tieto produkty zjednotil a priniesol tak zážitok z ich prepojenia. Takúto možnosť ponúkajú práve produkty od Applu, ktorý je pre Xiaomi veľkou inšpiráciou. Čínsky gigant však pracuje na náhrade za MIUI už posledných 7 rokov, pričom o tom nikto nič nevedel.

HyperOS môže prepojiť Xiaomi produkty

O systéme HyperOS v súčasnosti vieme skutočne málo informácií. Jeho predstavenie prebehne už vo štvrtok, 26. októbra o 13.00 nášho času, počas živého vysielania na sociálnych sieťach. Popri HyperOS sa ukážu aj prvé smartfóny, ktoré tento systém využijú, teda modely zo série Xiaomi 14. Tieto telefóny však nemajú byť jediné, ktoré na HyperOS pobežia.

Vo štvrtok by totiž mali byť predstavené aj prvé inteligentné hodinky, ktoré by HyperOS využili. Na sociálnych sieťach sa však objavili aj informácie o tom, že Xiaomi má predstaviť aj akýsi HyperConnect, ktorý sa bude nachádzať v elektromobiloch. Prvý elektromobil z dielne tejto spoločnosti by tak rovnako mal využiť systém HyperOS.

Xiaomi tak ide vpred aj po softvérovej stránke, ktorá by mohla používateľom ponúknuť lepšiu prácu v jednom ekosystéme. Systém HyperOS by mal na globálny trh prísť už budúci rok, pričom teraz bude dostupný len v Číne.

Zdroj: xiaomiui.net, Weibo (Xiaomi), X (@leijun)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.