Nová verzia nadstavby prináša viacero žiadaných zmien.

Xiaomi oficiálne predstavilo novú generáciu svojej nadstavby MIUI 14. Tá je založená na operačnom systéme Android 13 a okrem zlepšení, ktoré sú súčasťou novej verzie Androidu, prináša aj viacero noviniek, zmien a optimalizácií priamo od Xiaomi.

Jednou z hlavných zmien je zníženie balastu – alebo inak povedané, systémových aplikácií, ktoré doteraz nebolo možné odinštalovať. V MIUI 14 bude možné odstrániť takmer všetky predinštalované aplikácie s výnimkou 8 nástrojov, ktoré sú kritické pre fungovanie telefónu. Vďaka tomu sa podarilo zmenšiť veľkosť nadstavby o 1,5 GB.

MIUI 14 takisto ponúka lepšiu optimalizáciu operačnej pamäte, takže využíva menej RAM ako predchádzajúce verzie nadstavby. Optimalizácie sa dočkali aj viaceré aplikácie tretích strán, ktoré by mali fungovať rýchlejšie a plynulejšie.

Xiaomi tvrdí, že nadstavba MIUI 14 beží vďaka všetkým uvedeným zmenám a optimalizáciám až o 60 % plynulejšie v porovnaní s MIUI 13 – minimálne v prípade smartfónu Xiaomi 12S Ultra. Nová verzia by tiež nemala obsahovať reklamy, ktoré sa mohli objavovať v prípade niektorých Xiaomi / Redmi telefónov vo vybraných systémových aplikáciách.

MIUI 14Zdroj: Xiaomi
MIUI 14: Všimnite si interaktívnu mačku na domovskej obrazovke

V Číne od januára 2023 pre viaceré smartfóny a tablety

Súčasťou novej nadstavby sú aj vizuálne zlepšenia používateľského rozhrania a detaily, ako sú napríklad interaktívne mačky, ktoré vám môžu spríjemniť rozhranie domovskej obrazovky. Xiaomi zlepšilo aj zabezpečenie a garantuje, že všetky dáta sa spracúvajú priamo v telefóne – žiadne dáta sa neodosielajú do cloudu.

V súvislosti s MIUI 14 je dôležité spomenúť, že nová verzia nadstavby bola aktuálne predstavená iba pre Čínu. Predpokladáme, že začiatkom roka 2023 sa dočkáme aj globálnej verzie nadstavby s ďalšími informáciami o tom, ktoré globálne verzie telefónov dostanú aktualizáciu na MIUI 14.

Čo sa čínskych verzií telefónov týka, MIUI 14 bude k dispozícii od januára 2023 pre tieto smartfóny:

Od apríla 2023 bude MIUI 14 k dispozícii aj pre tablety:

Pripomeňme, že nové vlajkové lode Xiaomi 13 a 13 Pro majú nadstavbu MIUI 14 predinštalovanú. O informáciách o globálnej verzii MIUI 14 vás budeme informovať, keď ich výrobca zverejní.

MIUI 14Zdroj: Xiaomi
MIUI 14 bude v Číne k dispozícii od januára 2023

Zdroj: MIUI

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit