Veľká aktualizácia v smartfónoch od Xiaomi v podobe HyperOS nebude vo všetkých modeloch rovnaká.

V prípade čínskeho Xiaomi sme si zvykli, že čínska a globálna verzia nadstavby MIUI prináša rôzne rozdiely. Tieto rozdiely boli ako po stránke používateľského rozhrania, tak v mnohých prípadoch aj po stránke funkcií, ktoré neboli dostupné v modeloch určených pre globálny trh. S aktualizáciou na systém HyperOS, ktorý výrobca len nedávno predstavil sa však zdá, že táto dvojitá verzia systému už bude minulosťou.

Rozdiely však Xiaomi predsa len prinesie, no nebude systém deliť na ten, ktorý bude určený pre Európu a ten, ktorý beží v telefónoch v Číne. Rozdiely ale budú v rámci jedného trhu, nakoľko niektoré modely získajú menej funkcií ako tie iné. Pozrite sa, o aké rozdiely konkrétne pôjde.

Xiaomi HyperOS bude v rôznych modeloch vyzerať inak

Prvé aktualizácie na Xiaomi HyperOS prichádzajú aj na globálny trh, keďže prví používatelia aj na Slovensku už aktualizáciu evidujú. V prípade niektorých modelov ide zatiaľ len o beta testerské verzie, no napriek tomu už možno skúšať nový systém z dielne Xiaomi aj na našom trhu. Vzhľad globálnej verzie systému je teda už teraz známy, no zdá sa, že v rôznych modeloch ponúkne iné funkcie.

Na niektorých snímkach obrazovky globálnej, resp. európskej verzie systému sa tak objavili rozdiely, ktoré poukazujú na rôzne verzie v rôznych modeloch. Výrazným rozdielom napríklad bola absencia rozmazania obrazovky pri využívaní centra ovládania či notifikačného centra.

Centrum ovládaniaZdroj: xiaomiui.net
Centrum ovládania – porovnanie

Ďalšie zmeny však budú nastávať aj pri animáciách, keďže niektoré modely budú na tieto prvky chudobnejšie. Dôvodom bude pravdepodobne už známa praktika u Xiaomi, kedy lacnejšie a menej výkonné telefóny získavajú okresanú verziu systému. Tieto rozdiely medzi telefónmi sú spôsobené špecifickými potrebami modelov, ktoré zväčša hardvérovo nezvládajú prvky ako animácie či niektoré úpravy používateľského prostredia.

Xiaomi si so systémom HyperOS potrpí skôr na stabilitu a lepší chod systému bez problémov. Preto sa pravdepodobne rozhodli spraviť rozdiely medzi modelmi po dizajnovej stránke prostredia. Zatiaľ však nie je známe, ktoré modely budú mať systém v telefóne ľahší.

Zdroj: xiaomiui.net

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.