Smartfóny Xiaomi Mi A ponúkali čistý Android.

Xiaomi a Google pred pár rokmi oznámili spoluprácu v rámci programu Android One. Ten prináša čistý Android a zážitok na úrovni smartfónov Pixel aj do zariadení výrobcov tretích strán. Xiaomi v rámci tejto spolupráce prinieslo tri generácie zariadení Xiaomi Mi A, ktoré ponúkali atraktívny pomer cena/výbava a lákali aj čistým Androidom. Portálu Smartdroid však špekuluje, že Xiaomi Mi A4 na trh nepríde.

Čínsky výrobca síce zatiaľ oficiálne nepotvrdil zrušenie radu Mi A, avšak ani neoznámil dátum oznámenia štvrtej generácie. Novinky radu Mi A pritom tradične predstavoval v júli/auguste.

Portál Smartdroid špekuluje, že pre Google je už program Android One zbytočný. Dôvod je ten, že v poslednej dobe sa viditeľne zlepšil proces aktualizovania systému Android aj v prípade výrobcov tretích strán a Google uviedol na trh odľahčenú verziu Android Go.

Pripomeňme, že do programu Android One sú zapojení aj Motorola a Nokia. Xiaomi uviedol svoje posledné One zariadenie pred rokom a modely Motoroly, ktoré prišli na trh v posledných mesiacoch, využívali mierne upravený Android s nadstavbou My UX. Jediná Nokia (HMD Global) sa zatiaľ drží čistého Androidu.

Uvidíme teda, aká bude budúcnosť Xiaomi Mi A4 a či sa ho dočkáme s čistým Androidom. Pokiaľ tento telefón na trh nepríde, Xiaomi určite uvedie iný cenovo atraktívny smartfón – nebude však využívať Android bez úprav, ale s nadstavbou MIUI.

Zdroj: Smartdroid

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi A3 predstavený: Skvelý výkon, moderná výbava a jedno nemilé prekvapenie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit