Xiaomi predstavilo novú generáciu skladateľných smartfónov v podobe MIX Fold 4 a MIX Flip.

Veľká udalosť avizovaná spoločnosťou Xiaomi je už za nami. CEO spoločnosti, Lei Jun mal v piatok, 19. júla svoj každoročný príhovor, počas ktorého sa samozrejme predstavili aj nové produkty. Najväčšími novinkami sú bezpochyby smartfóny so skladateľným displejom, no okrem nich boli predstavené aj nové inteligentné hodinky, fitnes náramok Xiaomi Smart Band 9, slúchadlá a a model Redmi K70 Ultra, ktorý je čínskou predlohou pre globálnu sériu Xiaomi 14T.

V tomto článku sa však sústredíme práve na najočakávanejšie novinky predstavenia, skladateľné smartfóny. Xiaomi MIX Fold 4 totiž počas predstavenia zaujal najmä konštrukciou, ktorá sa v porovnaní s minuloročnou generáciou výrazne vylepšila. Rovnako však bola predstavená prvá generácia flipového telefónu s označením Xiaomi MIX Flip. Tento telefón ako dizajnom, tak aj funkciami adresuje najväčšie nedostatky flipových smartfónov na trhu.

Xiaomi MIX Fold 4

Xiaomi MIX Fold 4 je smartfón, ktorý má v zloženom stave hrúbku len 9,4 mm. Touto hodnotou sa už pomaly približuje štandardným telefónom, pričom nadizajnovaný bol tak, aby bolo jeho používanie a prenášanie čo najpríjemnejšie. V rozloženom stave tak má hrúbku len 4,6 mm. Vnútorný displej je vyrobený z ultratenkého skla a veľkosť jeho uhlopriečky je 7,98″. Ide o LTPO AMOLED panel s maximálnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz a displej je po krajoch mierne zakrivený pre ešte lepšiu prácu s telefónom. Vonkajší displej je opäť LTPO AMOLED s veľkosťou uhlopriečky 6,56″.

Xiaomi MIX Fold 4Zdroj: Xiaomi
Xiaomi MIX Fold 4

Telefón disponuje krytím na úrovni IPX8. Operačný systém je Android 14, ktorý dopĺňa Xiaomi HyperOS. Tento systém v prípade skladateľných smartfónov ponúka viaceré vylepšenia a špecifické funkcie v porovnaní so systémom pre klasické telefóny. O výkon sa stará čipset Snapdragon 8 Gen 3 a telefón bude dostupný v troch pamäťových konfiguráciách, 12 + 256 GB, 16 + 512 GB a 16 GB + 1 TB.

Fotoaparát smartfónu disponuje štyrmi snímačmi. Hlavný má 50 Mpx a dopĺňa ho 50 Mpx teleobjektív, 10 Mpx periskopický teleobjektív a 12 Mpx ultraširokouhlý snímač. O optiku sa postarala spoločnosť Leica. Selfie fotoaparát vo vnútornej aj vonkajšej časti smartfónu má 16 Mpx.

Xiaomi MIX Fold 4Zdroj: Xiaomi
Xiaomi MIX Fold 4

Xiaomi MIX Fold 4 ponúka obojsmernú satelitnú komunikáciu. Batéria telefónu má kapacitu 5100 a nabíjanie je možné pri 67 W káblom. Zariadeniu však nechýba ani podpora pre bezdrôtové nabíjanie pri 50 W.

Globálna dostupnosť smartfónu zatiaľ nie je potvrdená. Úniky poukazovali na globálnu verziu v kódoch, je však možné, že jej vývoj Xiaomi postupne ukončilo. Xiaomi MIX Fold 4 v Číne bude stáť v najnižšej pamäťovej konfigurácii v prepočte len 1136 eur.

Xiaomi MIX Fold 4Zdroj: Xiaomi
Xiaomi MIX Fold 4

Xiaomi MIX Flip

Podstatným zariadením predstavovania smartfónov počas príhovoru CEO spoločnosti bol aj model Xiaomi MIX Flip. Ide o prvú generáciu flipových smartfónov z dielne Xiaomi, pričom na jej vývoji si dali skutočne záležať. Odzrkadlili tak viaceré nevýhody flipových telefónov a pripravili vonkajší displej tak, že sa dá plnohodnotne využívať. Dokonca ho vybavili aj reproduktorom a mikrofónom, aby sa so zatvoreným telefónom dalo štandardne telefónovať a používanie modelu Xiaomi MIX Flip je tak možné aj celodenne bez potreby otvorenia smartfónu.

Vnútorný displej má 6,86″ a ide o LTPO AMOLED panel s podporou obnovovacej frekvencie do 120 Hz. Vonkajší displej je typu AMOLED a má veľkosť 4″. Pokrýva takmer celú časť vonkajšej časti telefónu, narúšajú ho len dva objektívy fotoaparátu. Tie majú oba 50 Mpx, ide o širokouhlý objektív a teleobjektív s 2x optickým priblížením. Optika samozrejme pochádza od Leicy. Selfie snímač má 32 Mpx. Operačný systém je tu opäť Android 14 doplnený o Xiaomi HyperOS. Xiaomi MIX Flip je poháňaný čipsetom Snapdragon 8 Gen 3.

Xiaomi MIX FlipZdroj: Xiaomi
Xiaomi MIX Flip

Aj v prípade Xiaomi MIX Flip výrobca ponúka tri pamäťové konfigurácie. Najlacnejšou je 12 + 256 GB, v ponuke je aj 16 + 512 GB a 16 GB + 1 TB. Batéria telefónu má kapacitu 4780 mAh, nabíjanie podporuje pri 67 W káblom. Bezdrôtové nabíjanie v telefóne nie je.

Model Xiaomi MIX Flip sa neskôr v priebehu roka pravdepodobne predstaví aj na globálnom trhu. Je možné, že sa ukáže už popri modeloch zo série Xiaomi 14T. Cena modelu v najnižšej pamäťovej konfigurácii je v prepočte 757 eur.

Xiaomi MIX FlipZdroj: Xiaomi
Xiaomi MIX Flip

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.