Firma patrí medzi päť najväčších výrobcov smartfónov a aj televízorov.

Spoločnosť Xiaomi zverejnila svoje finančné výsledky za 1. štvrťrok 2023 a čísla pre čínskeho výrobcu, ktorý sa chystá vstúpiť aj do segmentu s elektrickými vozidlami, vyzerajú sľubne. Spoločnosť mala od januára do marca 2023 celkovo 594,8 milióna aktívnych používateľov za každý mesiac a ich počet do zverejnenia správy stúpal ešte ďalej k 600 miliónom.

Pri smartfónoch firma Xiaomi dosiahla tržby na úrovni bezmála päť miliárd dolárov a celosvetovo dodala 30,4 milióna mobilných zariadení. Vďaka tomu jej patrí medzi výrobcami telefónov globálne tretie miesto s trhovým podielom 11,3 percenta, ale za prvou dvojicou Samsung Apple výrazne zaostáva, keďže obe spoločnosti dodali takmer dvakrát viac telefónov. Celkové príjmy Xiaomi boli na úrovni asi 8,43 miliardy dolárov a čistý zisk predstavoval 450 miliónov dolárov.

Xiaomi sa tiež snaží investovať do internetu vecí a podľa jej údajov sa počet takto pripojených zariadení zvýšil na 618 miliónov, pričom 12,3 milióna používateľov má 5 a viac takýchto zariadení. Príjmy výrobcu z inteligentných veľkých domácich spotrebičov, ako sú chladničky, klimatizácie či práčky, sa medziročne zvýšili o 60 percent. Firme sa darilo aj pri televízoroch, ktorých na trh dodala 2,8 milióna kusov, čim sa dostala do prvej päťky predajcov inteligentných televízorov.

Zo správy tiež vyplýva, že spoločnosť Xiaomi plánuje do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov minimálne o 70 percent a do roku 2040 o 98 percent, čím sa chce definitívne priblížiť k nulovým emisiám.

Zdroj: Ir.mi.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.