Inštalácia custom ROM v Xiaomi smartfónoch môže byť minulosťou.

Ešte nedávno boli Xiaomi smartfóny známe tým, akú voľnosť používateľom dávali. Týkalo sa to najmä ich systému, keďže nadstavba MIUI bola pomerne otvorená akýmkoľvek úpravám, čo používatelia častokrát využívali. Prvé modely dodávané do Európy pritom prichádzali s ROM dnes známou ako Xiaomi.eu, keďže oficiálna globálna verzia MIUI neexistovala. To sa časom zmenilo, možnosti úprav známe z týždennej verzie Xiaomi.eu sa však zachovali.

Jednou z obľúbených praktík medzi používateľmi Xiaomi smartfónov je inštalácia custom ROM. Po tom, čo sa vytvorila globálna verzia MIUI, neskôr HyperOS, používatelia stále radi využívali custom ROM Xiaomi.eu. Tá bola identická s globálnou verziou, avšak šlo o preloženú čínsku ROM s viacerými funkciami. Na inštaláciu takejto ROM bolo nutné odomknúť bootloader smartfónu, s čím chce výrobca skončiť.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro s nadstavbou MIUI 14

Odomykanie bootloadera so sebou prináša viacero obáv spoločnosti. Jednou z nich je to, že do odomknutia bootloadera sa môže pustiť ktokoľvek bez skúseností a neopatrným zaobchádzaním si smartfón poškodiť. Ďalšou z obáv je práve inštalácia globálnej ROM do čínskych verzií smartfónov, ktoré sú lacnejšie a v minulosti boli častokrát dovážané individuálne aj do Európy.

Ušetrené peniaze ale pre používateľov znamenalo problémy s používaním, absencia lokalizácie pre Európu či nedostatočné pokrytie signálom operátora. Čínskym modelom totiž väčšinou chýba podpora pásma B20 potrebného vo väčšine prípadov pripojenia do 4G LTE siete aj na Slovensku. Mnohí si to ale neuvedomujú, a tak chcelo Xiaomi obmedziť nákup čínskych modelov v Európe. Odomykanie bootloadera je aj v Číne už potrebné schváliť a je to viazané na účet Xiaomi. Podobnú praktiku by sme mali zažiť aj v Európe.

Aktuálne sa zdá, že Xiaomi začne obmedzovať, resp. zakazovať odomykanie bootloadera v smartfónoch už budúci rok. Aktuálne ale táto informácia nie je potvrdená. Ak sa tak však stane, je isté, že sloboda používateľov v spravovaní smartfónov klesne a nebude možné ich upravovať do takej miery, ako by možno chceli.

Zdroj: xiaomiadictos.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.