Ak má váš Xiaomi odomknutý bootloader, dotkne sa táto zmena aj vás.

Smartfóny od čínskej spoločnosti Xiaomi sa dlhú dobu vyznačovali tým, že sa dali vo veľkej miere upravovať. Mnohí tak využívali možnosť inštalácie custom ROM, na čo si však potrebovali odomknúť bootloader. Táto praktika sa však čínskej spoločnosti nepáči a najnovšie informuje, že to bude v nových smartfónoch v základe zakázané.

Túto informáciu potvrdil aj portál androidauthority.com, ktorý sa so spoločnosťou Xiaomi spojil. Výrobca smartfónov a aj inej elektroniky tak poskytol tomuto portálu vyjadrenie, prečo sa tak rozhodol a ktorých telefónov sa to bude týkať.

O odomknutie bootloadera budete musieť Xiaomi požiadať

Za všetkým stojí bezpečnosť. Pri odomknutom bootloaderi sa totiž vystavujete hrozbám, s ktorými by ste sa bežne stýkať nemuseli. Rovnaký argument tak prináša aj Xiaomi vo svojom vyjadrení, prečo už v systéme HyperOS nebude možné tak jednoducho bootloader odomknúť. Namiesto toho budete musieť výrobcu požiadať v rámci fóra, kde si o vašom zariadení zozbiera viacero informácií.

Na ochranu bezpečnosti zariadenia, zabránenie úniku dát a poskytnutie bezpečnejšieho a stabilnejšieho používateľského zážitku bude odomykanie bootloaderu na Xiaomi HyperOS predvolene vypnuté.

Problémy pre používateľov smartfónov s odomknutým bootloaderom sa budú týkať aktualizácií. Ak teda vlastníte telefón, v ktorom ste si bootloader odomkli, nebude vám umožnené aktualizovať ho na systém HyperOS.

Predchádzajúce operačné systémy, ako napríklad MIUI 14, si stále zachovávajú možnosť odomykania, no používatelia už nebudú dostávať žiadne aktualizácie Xiaomi HyperOS, ak nechajú svoje zariadenia v odomknutom stave.

Stále však pre vás bude možné si bootloader v smartfóne opätovne uzamknúť a získavať tak ďalšie aktualizácie. Stratíte však prístup ku custom ROM, čo nemusí každému vyhovovať. Xiaomi tak navyše skomplikuje aj kúpu telefónu z Číny, nakoľko si do neho nebudete môcť nainštalovať globálny softvér.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.