Ako a aké svetlá používame už viete. Taktiež viete, aké zariadenia sme do dlhodobého testu zaradili. V tomto článku, teda 3. časti seriálu Xiaomi Smarthome, vám predstavíme zariadenia, ktoré sa starajú o (čiastočnú) bezpečnosť našej domácnosti, ale okrem toho sú dôležité aj na tvorbu automatizácií. Tak sa teda pozrime na to, ako to celé funguje.

Z pohľadu bezpečnosti sme siahli po veľmi jednoduchej, ale funkčne zaujímavej zostave – Mi Smart Sensor Set, ktorá obsahuje – riadiacu jednotku, dva pohybové senzory, dva dverové/okenné senzory a jeden bezdrôtový ovládač. Aj v tejto časti musíme podotknúť, že Xiaomi vie ako zaujať – minimálne z pohľadu dizajnu, ktorý je veľmi podarený. Každé jedno zariadenie z tejto zostavy vyniká minimaliznom, kvalitnými materiálmi a v neposlednom rade aj precíznym spracovaním.

Začneme pridávaním zariadení do systému – Aplikácia Mi Home 

Táto časť nás (opäť) prekvapila svojou jednoduchosťou! Riadiaca jednotka (RJ) sa vrátane senzorov pridáva do systému nasledovne. Základom je inštalácia: RJ pripojíte k zdroju elektrickej energie – do 230 V siete. Všetky senzory majú integrované batérie, takže ich treba oživiť vložením ihly (nájdete v balení) do dierky na každom senzore, pričom zatlačíte tlačidlo párovania. Následne zapnete aplikáciu a na úvodnej obrazovke kliknete na tlačidlo „+“, teda pridanie nového zariadenia. Tu môžete zariadenia v prehľadom zozname manuálne vyhľadať, ale to sme zatiaľ nevyužili. Aplikácia začne automaticky skenovať dostupné zariadenia v okolí a ihneď vám ponúkne možnosť, aby ste ich pridali do systému.

„Aby ste mohli celý Xiaomi Smarthome systém využívať plnohodnotne, tak budete potrebovať bezplatnú aplikáciu Mi-Home, v ktorej si vytvoríte jednoduchú registráciu.“

Následne ich označíte, priradíte k domácej Wi-Fi sieti (heslo stačí zadať iba pri prvom zariadení, potom ho už systém nepýta), pomenujete, priradíte k miestnosti (môžete si vytvoriť podľa potreby) a používate. Každé zariadenie má v aplikácii svoje interné nastavenia. Tento proces, ako aj ovládanie jednotlivých zariadení a ich automatizácia je veľmi jednoduchý, čo nás teší. Je to systém pre všetkých používateľov, ktorí majú záujem o inteligentnú domácnosť bez zložitých nastavení a drahých zariadení. Treba však podotknúť, že ponuka zariadení a funkčnosť systému pokročilých Smarthome riešení je na inej úrovni. Toto je jednoduchý systém pre bežných, skôr menej náročných používateľov.

Inštalácia senzorov, riadiacej jednotky a ich použitie v praxi

 Začneme riadiacou jednotkou, ktorá je v tomto prípade úplným (nutným) základom. Tá má elegantný dizajn a páči sa nám aj spôsob jej napájania, resp. inštalácie. Má integrovanú „vidlicu“ a zapája sa priamo do 230V zásuvky, pričom nepotrebujete žiadne káble. Toto riešenie nemusí vyhovovať každému, ale má svoje výhody – nám sa páči (káblov máme v domácnosti už bez tak dosť). Riadiaca jednotka disponuje aj hlasným reproduktorom (kvôli hláseniam a alarmu) a LED lunetou, ktorá dáva vizuálne najavo, že sa niečo deje – v nastaveniach môžete meniť farbu podsvietenia a jeho intenzitu. Ako celok to vyzerá veľmi dobre. Prítomné je aj jedno fyzické tlačidlo, ktorým môžete napr. manuálne zrušiť alarm alebo vypnúť hlásenie. Riadiaca jednotka manažuje všetky senzory, o ktorých si povieme nižšie. Samozrejmosťou je vzdialený prístup mimo domácej Wi-Fi siete a komunikácia, resp. aktívne prepojenie s inými zariadeniami v domácnosti – to je nutnosťou kvôli automatizácii.

„Xiaomi si dáva záležať aj na tom, aby boli jej produkty poctivo a viditeľne označené logom „Mi“. Toto logo je viditeľné, ale nie je rušivé, práve naopak, dosť nám to pripomína Apple zariadenia, na ktoré sa chce Xiaomi podobať.“ 

Pokračujeme senzormi,ktoré majú v celom systéme jednoznačnú úlohu a veľmi jednoducho sa inštalujú. Keďže sa pohybové a okenné senzory dajú lepiť, tak v balení nájdete aj náhradné 3M obojstranné pásky – ak by ste ich časom potrebovali premiestniť a pod. My sme senzory rozmiestnili nasledujúcim spôsobom: jeden dverový senzor sme dali na vstupné dvere a druhý na balkónové – aby boli pod dohľadom hlavné vstupy. Senzory sa lepia, takže inštalácia je zväčša veľmi jednoduchá. Dverové/okenné senzory sa skladajú z dvoch častí – jednu, tú menšiu, nalepíte na pohyblivú časť (dvere) a tú druhú, väčšiu časť, nalepíte na zárubňu alebo okenný rám – vždy v optimálnej vzdialenosti. Aby boli v dobrom kontakte, tak by to nemalo byť viac ako 1 cm od seba.

Druhú zostavu tvoria dve pohybové (PIR) čidlá, ktoré majú kompaktné rozmery a môžete ich nalepiť alebo položiť kdekoľvek sa vám to bude hodiť. Samozrejme, tak, aby to dávalo zmysel. Všetky spomenuté senzory zobudíte „z tvrdého spánku“ tak, že do malej dierky vložíte spinku z balenia a zatlačíte mikrospínač, pričom sa automaticky začne proces párovania s RJ. Ten prebehne veľmi rýchlo a následne môžete začať prispôsobovať ich funkčnosť a kombinovať ich s inými zariadeniami.

Ako to máme my?

Dverové senzory nám prostredníctvom aplikácie hlásia to, či niekto dvere otvoril/zatvoril. To je ako základ využiteľné vtedy, keď nikto nie je doma a vy máte v systéme aktívny stav – mimo domu. Ak dvere niekto otvorí, budete o tom hneď vedieť, pričom môžete na danú situáciu rýchlo reagovať. Ideálny stav je, ak by boli z pohľadu zabezpečenia tieto senzory na všetkých dverách a oknách v dome/byte. Ďalej využívame tieto senzory ako hlásič, keď sme doma. Na jednom senzore máme nastavené (hlavný vstup), že ak sa otvoria dvere, tak sa ozve hlásenie –zvonček, pričom vieme, že niekto vstúpil dnu. Priznávame, je to iba kvôli testu, inak to je dosť otravné :). Výborné riešenie je to napr. do menších podnikateľských prevádzok alebo do obchodov, aby ste vedeli, kedy zákazník vstúpil dnu.

Čo však využívame často je hlásenie, ktoré oznamuje dlhšie nezavreté vstupné dvere. Ak zabudnete zatvoriť dvere, resp. ich dobre nezavriete, tak po určitom (nastavenom) čase vám to bude RJ hlásiť zvukom a dostanete aj notifikáciu. Ak máte deti, tak verte, že toto je super vec. Posledné nastavenie, ktoré využívame je komplexnejšie a volá sa automatizácia. Ak nie je spustený alarm a otvoríme vstupné dvere, tak sa môže zapnúť svetlo na chodbe alebo v kuchyni a pod.Jednoduché nastavenie podmienok – „ak sa stane toto, vykonaj toto.“Ak je aktívny alarm – stav „mimo domu“, tak sa po neoprávnenom otvorení dverí spustí hlasná siréna, začnú blikať svetlá a príde na telefón notifikácia, aby ste vedeli o danom stave. Všetko záleží od nastavení, resp. od individuálnych potrieb daného používateľa.

Všetky pohybové senzory majú rovnakú funkcionalitu a teda sa správajú podľa nastavení používateľa. Ak zachytia pohyb (zmena stavu), tak vykonajú nakonfigurovanú požiadavku – spustia alarm, zapnú svetlo a pod. Základom je ich dobré rozmiestnenie – majú skutočne široký záber a fungujú dobre, čo nás potešilo. Použitie automatizácie môže vyzerať aj takto: Jeden senzor môžete mať napr. na chodbe pod poličkou aby zachytával iba nohy a nastaviť ho tak, že keď zachytí pohyb od 23:00 do 6:00, tak zapne malé „navigačné“ svetlo na chodbe, aby ste vedeli kam šliapete. Šikovné, čo poviete?Takýchto možností a kombinácií je množstvo, pričom záleží od toho, aké zariadenia máte a ako ich nastavíte, resp. zapojíte do automatizácie.

„Podstatou všetkých zariadení zapojených do inteligentnej domácnosti je automatizácia – spájanie zariadení tak, aby spolu komunikovali a pracovali podľa vašich predstáv. O automatizácii a jej možnostiach si povieme viac v inej časti. Taktiež vám prezradíme, aké scény reálne a dennodenne používame, aby ste mali predstavu, ako celý tento systém funguje v praxi.“

Na záver nám ostal „puk“, teda malý bezdrôtový ovládač, pomocou ktorého môžete spustiť rôzne scény alebo aktivovať konkrétne zariadenia – podľa nastavenia v aplikácii. Môže to byť napr. spustenie stavu „mimo domu“ alebo rýchla aktivácia konkrétnych svetiel a pod. Je to len o fantázii a potrebách daného používateľa alebo domácnosti. Tento ovládač môžete kdekoľvek položiť alebo prilepiť na konkrétne miesto – ma integrovanú 3M pásku.

Akým zariadením našu inteligentnú domácnosť ovládame? 

Stále zostáva rovnaká vízia – použijeme rôzne zariadenia, vrátane iOS zariadení, ale tým hlavným bude – Xiaomi Redmi 7. Ide o relatívne nový model strednej triedy, ktorý disponuje 6,26“ HD+ displejom s DOT drop výrezom (slzička), pričom až 86,43% prednej časti tvorí samotný displej. Chýbať nesmie ani slušný fotoaparát – 12 Mpx hlavný snímač + 2 Mpx sekundárny snímač. Najviac nás však zaujíma výkon a stabilita systému, nakoľko bude tento telefón slúžiť ako riadiaca jednotka a ovládač celej inteligentnej domácnosti.

O plynulý chod sa má postarať procesor Qualcomm Snapdragon 632, ktorému sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM. Interná pamäť má kapacitu 32 GB a je rozšíriteľná o microSD pamäťovú kartu do max. kapacity 512 GB. Chýbať nesmie ani biometrické zabezpečenie zariadenia, ktoré má na starosti snímač odtlačkov prstov v zadnej časti a prítomné je aj základné odomykanie tvárou, ktoré je ovládané AI algoritmom. Redmi 7 disponuje aj certifikáciou P2i (odolnosť voči striekajúcej vode). Potrebovať budeme aj dlhú výdrž na jedno nabitie, čo by mala zabezpečiť integrovaná batéria s kapacitou 4000 mAh.

Všetky vyššie uvedené zariadenia, ale aj omnoho viac produktov nájdete na stránke: www.mi-store.sk

Prečítajte si aj:

Xiaomi Smarthome: Aké svetlá a akým spôsobom používame v domácnosti? (2. časť)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE