4 verzie systému Android a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií.

Jednou z kľúčových vlastností každého smartfónu (alebo tabletu) je dĺžka softvérovej podpory. Znamená to, že ako dlho sa bude výrobca starať o vaše nové zariadenie z hľadiska softvérových aktualizácií – koľko dostane veľkých aktualizácií systému Android s novými funkciami a zlepšeniami a koľko rokov bezpečnostných aktualizácií bude dostávať.

Vo svete smartfónov a tabletov má najlepšiu podporu Apple, ktorý ponúka 5 až 6 veľkých aktualizácií pre svoje zariadenia. Vo svete Androidu je lídrom Samsung s až 4 aktualizáciami Androidu a 5 rokmi bezpečnostných aktualizácií.

Rovnakú dĺžku podpory (teda 4 Androidy + 5 rokov) sľubuje aj Oppo a OnePlus a najnovšie aj Xiaomi. Čínsky výrobca predstavil pre čínsky trh smartfón Redmi K60 Extreme Edition (resp. Redmi K60 Ultra) a toto je prvý Xiaomi telefón s prísľubom 4 veľkých aktualizácií systému Android. Výrobca to oznámil na sociálnej sieti weibo.

Doplnené 8. septembra 2023: Xiaomi oficiálne potvrdilo, že podporu na úrovni 4 veľkých aktualizácií systému Android a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií dostanú aj smartfóny Xiaomi 13T Pro a Xiaomi 13T.

Na globálny trh príde ako Xiaomi 13T Pro

Xiaomi čoskoro predstaví mierne upravenú verziu telefónu Redmi K60 Ultra vo verzii pre globálny trh. Nazývať sa bude Xiaomi 13T Pro a do výbavy dostane trojicu zadných Leica fotoaparátov. Je potvrdené, že predĺžená softvérová podpora sa bude týkať aj tohto telefónu a dokonca aj jeho základnej verzie (Xiaomi 13T), ktorá bude cenovo dostupnejšia.

Na druhej strane, objektívne treba povedať, že hoci Oppo, OnePlus a najnovšie aj Xiaomi ponúkajú pre vybrané telefóny rovnakú dĺžku podpory ako Samsung, kórejský výrobca je stále najlepším výrobcom z hľadiska softvérovej podpory. Dôvod je ten, že podporu na úrovni 4 Androidov a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií sľubuje pre najväčší počet telefónov a zároveň najrýchlejšie vydáva veľké aj menšie aktualizácie.

Bez ohľadu na to, Xiaomi chválime, že zlepšuje softvérovú podporu svojich telefónov.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit