Spoločnosť Assa Abloy možno až tak nepoznáte, ale skôr sú známe bezpečnostné dvere Sherlock. Tie sú populárne aj na Slovensku a teraz prichádza firma aj s inteligentným zámkom pod názvom Yale Linus.

Zámok funguje tak, že sadá nainštalovať na všetky typy dverí, nemusia to byť bezpečnostné dvere Sherlock. Rovnako je možné, že si budete môcť ponechať aj pôvodnú cylindrickú vložku vo dverách. Stále budete môcť dvere otvárať aj pôvodným mechanickým kľúčom, máte ale možnosti navyše.

Prvky zámku Yale Linus

Prvky zámku Yale Linus

Konkrétne bude môcť otvoriť dvere automaticky vtedy, keď sa k nim priblížite s mobilným telefónom, na ktorom máte nainštalovanú aplikáciu. Prepojenie je v tomto prípade cez Bluetooth a ak prídete do vzdialenosti pár metrov od dverí, tieto sa môžu automaticky otvoriť (ak si to tak nastavíte). Ďalej môžete aj na diaľku otvoriť pre hocikoho, napr. to môže byť kuriér, upratovačka alebo donáška potravín s tým, že tieto treba následne uložiť do vašej chladničky. Veľkou výhodou môže byť takýto zámok pre služby ako je Airbnb, cez ktoré sa krátkodobo prenajímajú priestory. Súčasťou dodávky totiž môže byť aj mechanická klávesnica, na ktorej postačí zadať číselný kód a teda bez tohto, aby ste si museli inštalovať aplikáciu, môžete hneď otvoriť dvere. Tento kód môže mať obmedzenú časovú platnosť. Rovnako aj upratovačka sa bude môcť dostať k vám domov len vo vymedzených hodinách počas dňa. O tom, že osoba s daným kódom dvere otvorila a neskôr zatvorila, sa samozrejme dozviete. Máte teda podrobnú informáciu kto a kedy bol u vás doma.

Ako to vlastne funguje?

Linus je nadstavba nad váš pôvodný zámok. Na pôvodnú vložku namontujete jednu časť zámku Linus pomocou troch skrutiek. Je možná aj inštalácia pomocou lepiacej pásky 3M, ale firma odporúča skôr skrutky.

Inštalácia zámku Linus nad pôvodnú vložku

Inštalácia zámku Linus nad pôvodnú vložku

Na to, aby sa dala vaša pôvodná vložka použiť musí splňovať niekoľko podmienok. Predovšetkým musia do nej vojsť oba kľúče z jednej a druhej strany a bude sa dať kľúčom otočiť o 360°. Ďalej tá časť s inštaláciou kľúča Linus musí mať asi 3 mm zárez na správnu inštaláciu. Ak tak nie je, Assa Abloy ponúka vlastnú vložku. Tieto vložky sú testované na rozbitie, odvŕtanie, vyrazenie a vytrhnutie, vyhovujú každej veľkosti dverí a poskytujú mechanicky odolný bod dverí.

Vlastná vložka vhodná na inštaláciu zámku Linus

Vlastná vložka vhodná na inštaláciu zámku Linus

V zámku Linus je prirodzene batéria, ktorý slúži na napájanie elektronických súčastí. Sú to 4 AA batérie, ich životnosť sa odhaduje na 6 až 9 mesiacov. Na to, že kapacita batéria poklesla, prirodzene informuje aplikácia. Aj keby ste batérie nevymenili, stále budete môcť dvere otvoriť a dostať sa do vnútra otvorením pomocou mechanického kľúča. Na tom sa nič nemení.

Ak potrebujete udeliť jednorazový prístup niekomu, kto vám napr. prinesie tvora domov, je na to vhodná klávesnica. Viacmiestny kód umožní jednorazové otvorenie len zadaním tohto kódu.

Klávesnica na zadanie jednorazového kódu na otvorenie dverí

Klávesnica na zadanie jednorazového kódu na otvorenie dverí

Ako sme spomínali, dvere môžete otvoriť aj mobilnou aplikáciou. Nemusí to byť automatické otvorenie, tieto dvere môžete otvoriť aj pohybom prsta po displeji. Aplikácia existuje pre operačný systém iOS a Android.

Rovnako v aplikácii vidíte kto kedy dvere otvoril a môžete v nej udeľovať prístupy pre iných ľudí a určiť ich možnosti.

Naozaj odkiaľkoľvek?

Všimli ste si určite, že zatiaľ sme hovorili o Bluetooth komunikácii medzi smartfónom s aplikáciou a zámkom. To by ale neumožňovalo realizovať vyššie spomínané úkony z druhej strany sveta. Preto je ďalšou súčasťou systému Linus aj Yale Connect Wi-Fi Bridge, ktorá prepája Bluetooth konektivitu na domácu sieť Wi-Fi. Takto je možné vykonávať všetky spomínané úkony aj cez internet. Tento mostík sa pripája priamo do elektrickej zásuvky.

Linus Connect WiFi Bridge

Linus Connect WiFi Bridge

Spojenie s ostatnými

Áno, Yale Linus je plne kompatibilný so systémom Hey Google, Apple HomeKit, Amazon Alexa ale aj IFTTT a Airbnb. Integrácia je aj s poprednými bezpečnostnými systémami a pre poisťovňu sa jej inštaláciou nič nemení – zámok v dverách je pôvodný alebo s certifikáciou od Assa Abloy.

Pomocou Linus zámku by ste mali vedieť otvoriť aj dvere s bezpečnostnou koľajnicou. Zámok sa teda dá ovládať aj hlasovo. Zámok je možné otvárať aj inteligentnými hodinkami. Spomínanú inštaláciu by sme mali zvládnuť vlastnými silami. Zámok Yale Linus je dostupný vo farbe čiernej a striebornej. Cena zámku Linus je 249 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.