Experiment od Googlu ukazuje, kam sa bude uberať boj proti blokovaniu reklám.

Na webe Bleeping Computer sa objavila informácia zo servera Reddit o testovaní nástroja na blokovanie blokovačov reklám. Google chce bojovať proti týmto doplnkom a prinútiť používateľov sledovať reklamy alebo si zakúpiť variant Premium.

Podľa uvedeného obrázka dáva video server na výber vypnutie blokovania alebo si používateľ pozrie len 3 videá, kým mu bude znemožnený prístup k sledovaniu. Ide o značne agresívny krok a pravdepodobne sa s týmto hlásením nestretnete. Testovanie neprebieha v plošnej miere, pravdepodobne si Google vybral určitú skupinu používateľov. To urobil na základe identifikácie podľa používateľov a krajiny.

youtube varovanie na blokovanie reklamZdroj: Reddit

Netflix pred niekoľkými týždňami prišiel so sprísnením podmienok používania rodinných účtov. Chce zakázať zdieľanie medzi osobami, ktoré nežijú v jednej domácnosti. Tento krok vyšiel a Netflix žne úspech. Možno sa podobného úspechu dočká aj YouTube. Svoj krok obhajuje tým, že vďaka reklamám môže táto služba zostať pre miliardy používateľov zadarmo. Je to pravda, zároveň ale treba dodať, že intenzita reklám a ich počet sa v službe zvýšil.

Na otázku, či plánujú službu úplne zablokovať pri použití blokovacích doplnkov odpovedali, že v „extrémnych prípadoch“ môže byť prehrávanie dočasne zakázané. Podľa ďalších informácií je predpoklad stupňovania upozornení, nie okamžité a radikálne zneprístupnenie služby.

Používatelia majú YouTube radi a je možné, že rastúci trend predplatiteľov bude pokračovať. Podľa webu Variety už teraz služby YouTube Music a Premium prekročili počet platiacich používateľov hranicu 80 miliónov. Len za posledný rok ich pribudlo viac ako 30 miliónov.

YouTube nespresnil, ktorých regiónov sveta sa jeho testovanie týka, ani kde začne postupne sprísňovať politiku dodržiavania pravidiel. Tu treba dodať, že aj blokovanie reklám je porušovanie podmienok používania služby. To platí aj pre používanie video služby s inými aplikáciami, často alternatívami, ktoré reklamy odstraňujú a touto funkciou sa prezentujú. Tejto téme sme sa venovali v článku o aplikácii Vanced, ktorá bola zakázaná, no má pokračovateľa.

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.