Ak chcete sledovať YouTube na mobile bez reklám, stále sú možnosti.

Aplikácia Vanced si získala medzi používateľmi obľubu z dvoch dôvodov. Prvým je možnosť blokovania reklám a druhým jej vzhľad – šlo totiž doslova o upravený klon riadnej aplikácie YouTube pre Android s pridaným blokátorom reklám.

V aplikácii ste sa mohli prihlásiť do svojho Google účtu, sledovať tak videá bez otravných reklám a zároveň mať k dispozícii všetky vlastné videá, históriu prehliadania aj odporúčania, čo bolo super. Nehovoriac už o možnosti prehrávania videí v okne či len zvuku pri vypnutom displeji, čo klasická YouTube aplikácia umožňuje iba s predplatným Premium.

Reklamy sú pritom na YouTube každým rokom častejšie, dlhšie a neraz video „kúskujú“ na časti, čo je obzvlášť nepríjemné. Lenže najväčší svetový videoportál je financovaný práve z reklám a hoci túto aplikáciu na hrane zákonnosti roky ticho toleroval, v marci 2022 proti nej napokon zakročil.

Právnici spoločnosti Google začali jej tvorcom hroziť súdmi, takže tí napokon kapitulovali a oznámili, že aplikáciu prestávajú vyvíjať. Ešte zhruba rok však jej posledná verzia bez problémov fungovala a umožňovala prehrávanie videí bez reklám, hoci v zoznamoch videí sa bannerová reklama občas objavovala.

Niekedy koncom poslednej zimy však začala zobrazovať oznámenie, že videá nedokáže prehrať a je potrebná aktualizácia. Pochopiteľne, príslušný odkaz viedol do obchodu Google Play na skutočnú YouTube aplikáciu. Na chvíľu ešte pomohlo ručné preinštalovanie Vanced, ale už nefungovala spoľahlivo – niekedy videá prehrávala, inokedy sa zasekla po necelej minúte.

Na ukončený Vanced však naviazali niektorí vývojári novým projektom, nazvaným ReVanced. Je to open-source projekt a jeho výsledkom je aplikácia veľmi podobná hlavnej YouTube aplikácii či Vanced. Na rozdiel on nej je ale ReVanced zatiaľ stále funkčná.

Treba zdôrazniť to slovko „zatiaľ“. Google totiž v poslednom období proti blokovaniu reklám bojuje čoraz intenzívnejšie a ťažko tak povedať, dokedy zostane funkčnosť tejto aplikácie zachovaná. V čase písania článku (12. jún 2023) však bez problémom fungovala a kto chce, môže si ju nainštalovať a vyskúšať.

Treba zároveň zdôrazniť a upozorniť, že každý tak robí na vlastné riziko. Pri inštalovaní aplikácií tretích strán vždy hrozí určité riziko a ak s ním nie ste uzrozumení, radšej si ReVanced vôbec neinštalujte.

Ak sa pre tento krok aj s vedomím možných negatívnych následkov rozhodnete, stačí ísť na stránku ReVanced.net, na úvodnej stránke kliknúť na Download a na tej ďalšej si stiahnuť APK súbor aplikácie (v čase písania článku bola aktuálnou verzia 18.19.35), ako aj jej doplnku MicroG (ten slúži na to, aby ste sa do ReVanced vedeli prihlásiť so svojím účtom).

Treba si len dať pozor, aby ste klikli skutočne na stiahnutie APK súboru a nie na reklamu, ktorá sa tam, paradoxne, zobrazuje ako veľký štvorcový banner s nápisom Stiahnuť (aspoň v našom prípade to tak bolo). To je ale, bohužiaľ, úskalie aj mnohých iných repozitárov, napríklad známeho APK Mirror, o ktorom sme tiež nedávno písali.

Po nainštalovaní obidvoch APK súborov by aplikáciu malo byť možné spustiť, prihlásiť sa do nej a použivať ju ako klasickú YouTube aplikáciu. Ak neviete, ako sa APK súbory inštalujú, prehľadný návod nájdete v našom nedávnom článku.

Treba dodať, že domovskou stránkou projektu je stránka ReVanced.app a príslušné vlákno na Githube. Inštalácia odtiaľ je však podstatne ťažšia ako zo zdroja, ktorý je v článku uvedený ako prvý. Nektorí čitatelia sa sťažovali, že pri pokuse dostať sa na spomínanú stránku ich prehliadač upozornil na potenciálne riziko. My sme takéto upozornenie nezaznamenali a APK súbor odtiaľ používame bez problémov už dlhší čas.

Alternatívou na sledovanie YouTube bez reklám na mobile je prístup na videoportál cez webový prehliadač s blokátorom reklamy, prípadne aplikácia New Pipe, s ktorou máme tiež dobré skúsenosti. Bohužiaľ, nie je v nej možné prihlásiť sa s Google účtom.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.