Google na svojej videoplatforme YouTube postupne uvádza niekoľko noviniek v dizajne aj ovládaní. Informuje o nich na svojom blogu.

Prvá z nich sa týka tmavého režimu. Ten je v desktopovej verzii, inteligentných televízoroch aj mobilných aplikáciách pre iOS a Android už dlhší čas prítomný, po novom však má byť ešte tmavší. Ide o pozadie, ktoré je v súčasnosti tmamosivé, po novom bude skutočne čierne na spôsob YouTube Music.

Druhou novinkou je ambientný mód, ktorý sa prejaví len pri tmavom režime. Ako napovedá názov, farby z videa vtedy jemne presvitajú do stavového riadku pod ním. Tento mód bude dostupný na mobilných zariadeniach aj na desktopoch.

No a do tretice, veľkou novinkou je možnosť osemnásobného priblíženia na mobilných zariadeniach, teda zoomovania vo videách. Fungovať bude jednoducho a intuitívne, proste si dvomi prstami priblížite alebo oddialite tú časť videa, v ktorej chcete vidieť nejaký detail. Podobné zoomovanie bolo doteraz možné len vo veľmi obmedzenej miere na vyplnenie obrazovky telefónu, aby video zaberalo celú jeho plochu.

Ďalšie zmeny sa týkajú dizajnu prvkov. Zmenia sa napríklad tvary virtuálnych tlačidiel „lajkovania“, zdieľanie, sťahovanie a prihlásenia sa na odber videí. Terajšie odkazy v popisoch sa zmenia na tiež na tlačidlá. Novinkou má byť aj presnejšie vyhľadávanie vo videách: pri potiahnutí prstom či myšou na počítači smerom nahor sa v prehrávači videa zobrazí rad miniatúr, ktorý pomôže nájsť želanú časť.

Všetky spomínané novinky sme si chceli vyskúšať aj reálne, bohužiaľ, na našich zariadeniach zatiaľ nie sú k dispozícii. Ako to býva zvykom, Google ich jednotlivým používateľom sprístupňuje postupne, takže u vás už môžu fungovať.

YouTube, fungujúci od roku 2005, je v súčasnosti bezkonkurenčne najväčší svetový videoportál a na rozdiel od napríklad streamovacích služieb nevidieť konkurenta, ktorý by mohol v blízkej dobe ohroziť jeho dominanciu. Snaží sa o to síce Facebook so svojou platformou Watch, ktorá je obľúbená napríklad na streamovanie živých videí, ale veľkosťou a hlavne komplexnosťou zatiaľ na YouTube nemá.

Zdroj: Blog.youtube.com,YouTube Viewers

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.