Vyplýva to z analýzy Atlas VPN a stalo sa tak v treťom kvartále tohto roka. Bol to zatiaľ rekord v histórii YouTube.

Viac ako 91,2 % všetkých odstránených kanálov v minulom štvrťroku bolo označených ako zavádzajúce, podieľajúce sa na podvodoch alebo jednoducho ako spamy. Počet odstránených kanálov v treťom štvrťroku 2022 sa v porovnaní s druhým štvrťrokom zvýšil o 1,8 milióna, čo predstavuje nárast o 46 %.

Až 194 tisíc kanálov, čo predstavuje 3,3 % z celkového počtu, bolo zrušených z dôvodu porušenia komunitných smerníc YouTube tým, že prezentovali sexuálny obsah. V oficiálnom vyhlásení spoločnosti YouTube sa uvádza, že vysoký počet ukončených kanálov môže byť spôsobený opatreniami, ktoré prijali na zachovanie pracovnej sily a zníženie počtu zamestnancov v kancelárii v reakcii na pandémiu COVID-19.

Najviac videí vymazaných v Indii

Keď YouTube odstráni kanál, odstránia sa aj všetky jeho videá. Spolu s 5,8 milióna kanálov tak bolo v dôsledku pozastavenia na úrovni kanálov v treťom štvrťroku 2022 odstránených viac ako 5,6 milióna videí.

India pritom vyniká nad ostatnými, pokiaľ ide o objem ukončených nahrávok. V priebehu tretieho štvrťroka 2022 bolo odstránených až 1,7 milióna videí pochádzajúcich práve z Indie. Z druhej krajiny na zozname – Indonézie, bolo odstránených 629 tisíc videí.

Na treťom mieste stoja Spojené štáty s 534 tisíc odstráneniami. Prvú päťku krajín z hľadiska počtu odstránených videí z Youtube v dôsledku prekročenia komunitných usmernení uzatvárajú Brazília (276 tisíc) a Rusko (218 tisíc).

Zaujímavé je, že dôvody odstránenia videí a kanálov sa úplne líšia. Zatiaľ čo 91,2 % kanálov bolo odstránených z dôvodu spamovania, zavádzania a podvodov, len 3,9 % videí bolo odstránených na základe týchto dôvodov.

Najväčšia časť videí bola ukončená z dôvodu obáv o bezpečnosť detí, celkovo bolo takto odstránených 2 milióny videí, čo predstavuje 36 % z celkového počtu.

Zdroj: Atlas VPN

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.