Novinka bola prvýkrát predstavená ešte v septembri 2020.

Shorts umožňuje nahrávať, sledovať a zverejňovať krátke 15-sekundové videá len s pomocou mobilného telefónu a doplniť ich krátkym audio doprovodom z rozsiahleho katalógu hudby, ktorým YouTube disponuje. K dispozícii je hudba z viac ako 250 vydavateľstiev z celého sveta.

YouTube Shorts reagujú na zvyšujúci sa dopyt po krátkom videoobsahu, sú novým spôsobom, ako sa vyjadriť v menej ako 60 sekundách. Používatelia ich môžu po novom nájsť v špeciálnej záložke v mobilnej aplikácii YouTube. Služba prináša aj mnoho nových funkcií ako viacsegmentovú kameru, vďaka ktorej možno spojiť viac videoklipov dokopy, pridávanie textu v jednotlivých fázach videa, filtre pre korekciu farieb a ďalšie možnosti úprav.

Shorts sú momentálne k dispozícii v beta verzii. Ďalšie funkcionality budú do budúcnosti pribúdať na základe toho, ako budú tvorcovia produkt používať a aká bude ich spätná väzba.

Najväčšou novinkou, ktorú YouTube Shorts prináša, je možnosť využívať pre svoje vlastné krátke videá hudbu z miliardovej knižnice videí na YouTube. Takto vytvorené Shorts potom odkazujú divákov na pôvodné dlhé video, z ktorého vybrané audio pochádza. Používatelia tak môžu vlastnou kreativitou pretvoriť svoj obľúbený obsah a sprostredkovať ho tak novému publiku. Tvorcovia pôvodných videí majú všetko pod kontrolou a môžu využívanie svojich diel v rámci YouTube Shorts úplne zakázať.

Prehrávač YouTube Shorts zaznamenáva v súčasnosti celosvetovo 6,5 miliardy zhliadnutí denne.

Zdroj: YouTube

Prečítajte si aj:

Windows 11 a náhľad bez inštalácie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.