Jej názov je Playables.

Google je známy svojimi veľkolepými plánmi, avšak niektoré z nich nedopadli podľa predstáv spoločnosti. Jedným z takýchto neúspešných projektov je aj cloudová herná služba Stadia, ktorú Google vypol 18. januára 2023, pričom spoločnosť za ňu neoznámila žiadnu priamu náhradu. Zdá sa však, že Google sa stále nezmieril s neúspechom platformy, ktorá bola oficiálne predstavená 20. marca 2019.

Prvé náznaky o existencii novej hernej služby YouTube Playables sa objavili ešte začiatkom júna. Ide o hernú službu s titulmi prístupnými priamo z prostredia YouTube. Funkcia by mala byť dostupná nielen pre mobilné zariadenia, ale aj pre počítače. Služba Playables je do istej miery podobná funkcii Instant Apps v obchode Google Play. Obe umožňujú používateľom vyskúšať si rôzne hry a aplikácie pre Android. Playables však poskytuje kompletné hry, nielen ich demoverzie. 

Google Stadia je dostupná na Slovensku
Google Stadia bola dostupná aj na Slovensku

Portál GizChina informoval, že YouTube pokračuje v testovacej fáze, čo ďalším používateľom umožňuje hranie hier v prostredí YouTube bez ich sťahovania alebo inštalácie. Služba Playables je v súčasnosti v obmedzenej fáze beta testovania. Samotný YouTube existenciu Playables potvrdil na svoje stránke, pričom uviedol, že službu testuje od 5. septembra. Rozsah a časový harmonogram testovania Playables však zatiaľ neboli zverejnené.

Nakoľko testovanie beta verzie Playables je dostupné len pre malý počet používateľov, služba nebude v najbližších týždňoch širšie dostupná. Na druhej strane je aj otázne, či sa Google rozhodne túto formu cloudového hrania sprístupniť širšiemu publiku. 

Keďže Google rád experimentuje, YouTube Playables je potrebné zatiaľ brať iba ako experiment, ktorý môže nakoniec iba rozšíriť dlhý zoznam neúspešných projektov spoločnosti Google.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.