Blokovanie reklám na YouTube sa nevypláca, víťazom však v tomto boji nie je nikto.

Aktualizácia 16. januára 2024: Google sa vyjadril k problematike dlhšieho načítavania videí, pričom to nespomaľuje zámerne. Ak evidujete dlhšie doby načítavania aj vy, máte sa obrátiť na oficiálnu podporu.

Zákaz blokovania reklám v rámci platformy YouTube už nie je žiadnou novinkou. Známa videoplatforma od Googlu nasadila nové pravidlá, v rámci ktorých používatelia blokátorov reklám majú k dispozícii len tri videá. Následne sa im možnosť sledovania videí ďalej zablokuje, kým svoj blokátor reklám nevypnú. Znie to ako jednoduchý spôsob, ktorým chce platforma donútiť používateľov za obsah bez reklám zaplatiť alebo si tie reklamy pozrieť. Nie je to však také priamočiare, ako by sa zdalo.

V niektorých prípadoch totiž blokátory reklám ďalej pracujú, keďže sa novým podmienkam prispôsobili a začali ich obchádzať. Aj u nás v redakcii ďalej sledujeme bezproblémový priebeh sledovania videa pri zapnutom blokátore reklamy. Pri zapnutí videa sa reklama akoby zrýchli a nezdržiava používateľov pred sledovaním obsahu. Viacerí však evidujú problémy s načítavaním videí.

Načítavanie videa v YouTube trvá dlhšie

Ešte v novembri sa známa videoplatforma vyjadrila, že používateľom s blokátorom reklamy bez predplatného YouTube Premium zámerne spomaľuje načítavanie videí. Teraz to však zachádza až do extrémnych úrovní, keď sa mnohí sťažujú na extrémne dlhé čakacie doby. Niektorí totiž evidujú čas až 5 minút, kým sa po video dostanú, čo určite nie je výhodné. V takomto prípade sa už mnohým vyplatí skôr blokátor reklamy vypnúť a pár reklám jednoducho pretrpieť.

youtube logo na smartfoneZdroj: freestocks.org

Čo je však zvláštne, problémy s dlhším načítavaním videa evidujú aj návštevníci platformy s predplatným YouTube Premium a aktívnym blokátorom reklamy pre iné stránky. Platforma v takomto prípade pravdepodobne eviduje len prítomnosť takejto služby a automaticky predlžuje dobu načítavania videa. Pri predplatiteľoch prémiového predplatného by sa to však diať nemalo, nakoľko vôbec nie je lacné. Za mesačný balík prémiových služieb totiž na Slovensku zaplatíte 7,19 eura, pričom táto cena sa líši v rámci rôznych krajín.

Problémom sú aj reklamy

Vypnutie blokátora reklamy môže byť skvelým riešením, ako sa k obsahu platformy dostať zadarmo, samozrejme budete musieť pretrpieť nejaké tie reklamy. Keďže však nové praktiky YouTube nesadli každému, pustili sa do nich tzv. trollovia. Tí začali nové pravidlá platformy sabotovať tým, že obišli zásady reklamy a začali šíriť rôzne nevhodné reklamy. Medzi ne možno zaradiť aj tie s pornografickým obsahom, ktoré sa objavili takmer okamžite po zákaze blokovania reklám.

Teraz však tento priestor využívajú aj na účely podvodu, keďže vytvárajú tzv. scamy. V reklamách sa tak objavujú napríklad slávne osobnosti, ktoré propagujú niektoré služby či súťaže. Cieľ takýchto reklám je jediný, oklamať návštevníkov služby a vytvoriť tak sofistikovaný spôsob podvodu. V rámci tohto podvodu z vás môžu vylákať napríklad vaše osobné údaje alebo číslo karty k účtu.

youtubeZdroj: Tymon Oziemblewski / Pixabay

Ktoré riešenie je teda najlepšie, ponechať si reklamy a neplatiť za službu YouTube Premium alebo si ju predsa zaplatiť? A čo ak budete čeliť penalizácii za aktivovaný adbloker určený na iné účely? Nové pravidlá známej videoplatformy od Googlu spôsobili jednoducho chaos.

Tu však treba spomenúť, že dlhšie doby načítavania videí či zobrazovanie nevhodných reklám ako aj funkčnosť blokátorov reklám sa líšia účet od účtu. Takže tak, ako niekto nemá problém spustiť video aj s aktívnym blokátorom reklamy, inému zasa už táto možnosť nefunguje.

Predplatné YouTube Premium tak dnes už nie je len o komforte, ale aj o vyhýbaní sa nevhodným až škodlivým reklamám. Ak však využívate službu YouTube zadarmo bez predplatného, radi by sme vás vyzvali k ostražitosti, ktorej na internete nikdy nie je dostatok.

Zdroj: androidauthority.com, Reddit (1, 2), vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.