Situáciu so sprísnením blokovania reklám zo strany Googlu detailne sledujeme.

Po tom čo sa Google rozhodol sprísniť svoju politiku vymáhania korektného používania jeho služby, sa objavilo viacero postupov ako reklamy vo videách napriek tomu blokovať. Detailnejšie informácie si môžete prečítať v tomto článku. Aktuálne sledujeme meniacu sa situáciu a spôsob, akým YouTube funguje. Prehrávanie videí sa v niektorých prípadoch mení.

V rámci blokovania máte možnosť využívať niekoľko prvkov, ktoré budú zakazovať reklamy. Najčastejšie môže ísť o vstavané blokovanie reklám integrované vo webových prehliadačoch alebo prostredníctvom špeciálnych doplnkov, napríklad uBlock Origin. Okrem toho sme informovali o ďalšom doplnku, ktorý sa volá FadBlock. Ten funguje na nasledovnom princípe. Reklamy nechá načítať, avšak zároveň ich zrýchli. Takže vám prebliknú 2 alebo 3 reklamy a video pokračuje ďalej. Táto odmlka je vizuálne vidieť a zaberie približne 2 sekundy.

Google sa však vyjadril, že algoritmy bude v častých prípadoch meniť, a to dokonca s periodicitou niekoľkokrát za deň. Postupy, ktoré vám fungovali včera, dnes už fungovať nemusia, alebo nie v takej kvalite, v akej ste boli na ne zvyknutí. Je zrejmé, že Google sa snaží výrazne zakročiť proti porušovaniu podmienok a používaniu blokovačov reklám na svojich kanáloch.

Nová situácia alebo inak povedané adaptovanie sa Googlu na tieto blokovače reklám znemožňuje prehrávanie dlhých videí, ktoré majú trvanie viac ako jednu hodinu alebo videí, ktoré boli vysielané naživo. Po kliknutí na takéto video a pokuse o jeho prehratie nastane blokovanie niekoľkých vložených reklám, podľa toho, koľko ich YouTube do videa vložil. Následne sa video označí ako prehraté a umiestni jazdec pozície prehrávania na koniec videa.

Podľa našich skúseností z redakcie nie je toto blokovanie až také prísne s prístupom v Českej republike. Táto zaujímavosť poukazuje na to, že Google mení svoju politiku blokovania aj podľa lokality, z ktorej na jeho stránky pristupujete.

Niekedy pomôže viacnásobné obnovenie stránky alebo zapnutie konkrétneho videa v anonymnom režime. Upozorňujeme na fakt, že doplnky, ktoré ste si nainštalovali, nemusia fungovať v tomto režime a je potrebné im prístup dodatočne zapnúť. Závisí to od vašich nastavení.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.