YouTube zavádza niekoľko nových funkcií pre tvorcov obsahu a inštitúcie, ktoré využívajú túto platformu na vzdelávanie účely.

Ako videoportál informuje na svojej blogovej stránke, čoskoro spustí prehrávač videí, ktorý bude možné vložiť do vzdelávacích aplikácií. Tento prehrávač určený na vzdelávanie nebude obsahovať reklamy, externé odkazy ani odporúčania. Cieľom podľa Youtube je, aby sa používatelia vyhli rozptyľovaniu. Podľa obchodného riaditeľa YouTube Roberta Kyncla prehrávač sprístupnia v nasledujúcich mesiacoch.

Ako uviedol portál TheVerge.com, prehrávač bez reklám a odporúčaní platforma najprv sprístupní vybraným partnerom a technologickým spoločnostiam, ktoré sa zaoberajú vzdelávaním. Pôjde napríklad o EDpuzzle, Google Classroom, Purdue University či Purdue Global.

YouTube zároveň ohlásil nové nástroje pre tvorcov, ktorí vytvárajú na platforme vzdelávací obsah. Jedným z nich bude možnosť osobitného spoplatnenia takýchto videí. Má prísť budúci rok a umožní autorom vytvárať pre používateľov platené, ale prípadne aj bezplatné kurzy. Ak si človek takýto kurz kúpi, bude ho môcť sledovať bez reklám a prehrávať aj na pozadí. Tieto kurzy sa v skúšobnej verzii objavia najprv v Spojených štátoch amerických a v Južnej Kórei.

Poslednou oznámenou novinkou v oblasti vzdelávania je možnosť vytvárať kvízy. Tvorcovia ich môžu umiestňovať na nástenku svojho videokanála, pričom majú súvisieť so vzdelávacím obsahom, ktorý vytvárajú. Kvízy zavedie platforma v skúšobnej verzii v budúcich mesiacoch a tvorcovia k nim získajú prístup v roku 2023.

YouTube je už roky terčom kritiky za svoj algoritmus, ktorý divákom navrhuje ďalšie videá na pozeranie a neraz ide o extrémny obsah či dezinformácie. Aj preto sa snaží zdôrazňovať náučnú úlohu videoportálu a sám Kyncl ho označuje za najväčšiu vzdelávaciu platformu na svete. Vzdelávanie sa YouTube snaží podporovať aj fondom vo výške 20 miliónov dolárov pre tvorcov videí s obsahom na vzdelávanie.

Zdroje: Blog.youtube.com, TheVerge.com, ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.