Ak pravidelne čítate magazín TOUCHIT, pravdepodobne ste sa už stretli s názvom verifikácia v dvoch krokoch.

Jej princíp spočíva v tom, že prihlásenie pomocou hesla potvrdíte aj iným, druhým spôsobom. Obvykle zadaním časovo obmedzeného číselného kódu.

Existujú však aj iné riešenia. Spoločnosť Yubico vyvíja špeciálne USB kľúče, ktoré môžu takisto slúžiť ako druhý krok verifikácie. My sme testovali model YubiKey NEO, ktorý sa pripojí ku klasickému USB portu. Obsahuje však aj NFC čip, vďaka ktorému môžete schváliť prihlásenie z mobilného zariadenia. K dispozícii je aj model s USB-C konektorom.

YubiKey NEO môžete nosiť na kľúčenke s klasickými kľúčmi. Riešenie využíva štandard aliancie FIDO, ktorý postupne začínajú integrovať do svojich systémov viaceré služby. Aktuálne si pomocou YubiKey ochránite Google účty, Facebook, GitHub, Dropbox alebo LastPass či Dashlane.

Cena: 50 EUR
Zapožičal: Yubico

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit