Spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies uvažuje o super rýchlej preprave osôb pomocou vlakov pohybujúcoch sa v špeciálnom tuneli a to rýchlosťou viac ako 1220 km/h.

Pri tejto rýchlosti by sa vzdialenosť medzi Los Angeles a San Franciscom dala prekonať za menej ako pol hodinu. Spoločnosť HTT si však vybrala práve Slovensko ako krajinu, kde by sa dalo všetko vyskúšať a navyše je Bratislava mestom, ktoré leží v trojuholníku troch hlavných miest. Vzdialenosť medzi Bratislavou a Viedňou by sa tak dala prekonať za 8 minút a o niečo dlhšie by trvala trasa do Budapešti.

Hyperloop_nowat

Vieme o tom, že tím spoločnosti Hyperloop Transportation Technologies už bol na FIIT STU, ale aj ďalších univerzitách a hľadal tu talenty pre svoj projekt. Realizácia sna Elona Muska by sa tak začala práve  v našej krajine.

HTTSef_nowat

Šéf tejto spoločnosti cestuje po svete a hľadá podporu aj u vlády. V Bratislave sa stretol s ministrom hospodárstva, Vazilom Hudákom a údajne je tento projekt na dobrej ceste. Celkový rozpočet pre trasu medzi Bratislavou a Viedňou by stál okolo 6 miliárd USD. Tak uvidíme, či tieto plány prežijú aj zostavenie novej vlády.

Zdroje: 

The Verge

Engadget

Wall Street Journal

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.