Generálny riaditeľ spoločnosti Ericsson, Borje Ekholm, kritizoval rozhodnutie švédskych úradov o vydaní zákazu používania technológií čínskej spoločnosti Huawei pri výstavbe telekomunikačných sietí piatej generácie. Tento krok podľa neho obmedzuje slobodnú súťaž a slobodný obchod a ničí spoluprácu.

Pre Financial Times šéf Ericssonu uviedol, že toto rozhodnutie môže v dlhodobom meradle viesť k oneskoreniu pri implementácii novej technológie. Európa takto nemusí dohnať už teraz existujúci náskok iných iných kontinentov. Popredu sú krajiny ako je Čína, Južná Kórea ale aj USA. Tieto krajiny boli aj medzi prvými, ktoré zaviedli siete 4G vo svojich krajinách a dnes sú ekonomicky na svetovej špičke. Európski politici by sa teda mali skôr zamerať na urýchlené zavedenie 5G sietí v Európe a zvažovať pritom najlepšieho dodávateľa bez politických vplyvov.

Práve technológia 5G bude pritom oveľa viac ovplyvňovať podnikový sektor. Pribudnú továrne novej generácie, ktoré sú riadené cez internet a tiež on-line zdieľajú v rámci koncernu skúsenosti z prevádzky a výroby. „Európa opäť riskuje, že zostane pozadu,“ vyhlásil Ekholm. Bola to jeho reakcia na zákaz, ktorý minulý mesiac vydal Švédsky poštový a telekomunikačný regulačný úrad (PTS). Tento regulátor navyše požiadal všetkých účastníkov aukcie rádiových frekvencií 5G, aby do 1. januára 2025 odstránili zo svojich sietí všetky komponenty Huawei.

Čínska spoločnosť sa proti rozhodnutiu PTS samozrejme odvolala a švédsky súd jej neskôr dal za pravdu. Vo svojom rozhodnutí súd uviedol, že nemožno krátiť práva akejkoľvek spoločnosti bez riadneho procesu. Rozhodnutie regulačného úradu definitívne padlo na základe konzultácií s bezpečnostnými zložkami. Regulátor zároveň dočasne vo Švédsku pozastavil aukciu rádiových frekvencií na budovanie siete 5G.

Zákaz pre Huawei je ale v platnosti pre Veľkú Britániu či Kanadu a samozrejme pre USA. V sérii našich článkov sme už spomínali súbor opatrení s označením EÚ Toolbox a Švédsko podľa neho pri nariadení zákazu nepostupovalo. Práve tento Toolbox je totiž dobrý spôsob, ako nastoliť rovnováhu medzi hospodárskou súťažou a požiadavkami na bezpečnosť. Švédsku tak teraz evidentne hrozí spomalenie a z krajiny, ktorá chcela byť európskym tigrom v oblasti 5G sa stane tá, ktorá musí dobiehať.

Pritom Huawei je celkom jasne veľkým konkurentom pre Ericsson. Šéf Ericssonu však vysvetlil, že s čínskym gigantom spolupracujú na vývoji noriem a štandardov v celom odvetví a to je aj potrebné dodržať. Inak budeme mať svet rozdelený na osamotené ostrovy so svojimi normami.

Zdroj: Financial Times

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.