Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR od dnes vedie Peter Balík. Ako člena úradníckej vlády premiéra Ľudovíta Ódora ho vymenovala do čela rezortu investícií a informatizácie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Peter Balík pre nás uviedol: „Na MIRRI SR som mal doteraz na starosti prípravu časti nových eurofondov v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu a prípravu strategických investícii pre Slovensko. Som pripravený odovzdať všetky svoje skúsenosti a vedomosti pre stabilizáciu aktuálnej situácie a na posun Slovenska vpred. Ako krajina stojíme pred veľkou výzvou – zabrániť prepadnutiu eurofondov, naštartovať čerpanie nových fondov EÚ a pomôcť zvýšiť kvalitu života ľudí v regiónoch. Nebude to ľahké, pretože si pred sebou tlačíme problémy a investične dlhy. Som však presvedčený, že Slovensko na to má. Spravím zo svojej pozície – hoci to bude veľmi krátka misia – všetko pre to, aby sme eurofondy zachránili. Budeme aktíve načúvať potrebám regiónov a úzko spolupracovať so samosprávami,“ uviedol Peter Balík.

Peter Balík prišiel do vedenia MIRRI SR z interného prostredia ministerstva. Bol generálnym riaditeľom Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz (HUB) MIRRI SR. V rámci sekcie riadil aj tím analytikov ministerstva – Inštitút digitálnych a rozvojových politík. Zodpovedal taktiež za Mechanizmus spravodlivej transformácie (Fond spravodlivej transformácie, Plán spravodlivej transformácie), za Stratégiu výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR (RIS3), Plán obnovy pre Európu (RRP), ako aj za iniciatívu Catching-Up Regions Initiative. Zastrešoval aj projekt podpory rozvoja inteligentných miest a regiónov na Slovensku, inteligentnú mobilitu a inovačnú agendu.

Pred nástupom na MIRRI SR pôsobil napríklad v Európskej investičnej banke na oddelení inteligentného rozvoja, na politickej a ekonomickej sekcii Veľvyslanectva USA na Slovensku a tiež na Ministerstve hospodárstva SR ako riaditeľ odboru inovatívnej a digitálnej ekonomiky.

Veronika Remišová pri sumarizačnej tlačovke na MIRRI
Veronika Remišová pri sumarizačnej tlačovke na MIRRI

Pred vymenovaním nového ministra sa ešte uskutočnila sumarizačná tlačová konferencia doterajšej ministerky Veroniky Remišovej. Podľa nej sú hlavné úspechy MIRRI v oblasti informatizácie v zavedení aplikácie Slovensko v mobile na prihlasovanie sa k portálu Slovensko.sk cez mobil, ďalej v odstránení byrokratizácie podľa hesla Jeden krát a dosť a prevedení zákaziek, na ktoré štát nemá dosah na riešenie zákaziek svojimi vlastnými silami. Doterajšia vicepremiérka vyzdvihla projekt Digitálny žiak, o ktorom sme podrobne informovali.

Zdroje: vlastné. MIRRI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.