Doba sa v dobe pandémie zmenila a oné sú aj návyky ľudí aj na Slovensku. V našej krajine pomaly ale iste narastá tzv. vínna turistika. Tá tvorí vo svete až 20 % celkových výnosov vinárov, na Slovensku sa aktuálne rodí.

Boli sme na uvítacej párty, ktorá je štartom pre vínnu turistiku a je za tým samozrejme IT. Hlavnou motiváciou pre spustenie portálu ZaVínom.sk je naučiť ľudí cestovať za vínom, pritiahnuť k našim, slovenským vinárom publikum a rozvíjať potenciál tejto formy turistiky. Ako iste viete, víno chutí najlepšie na ochutnávke u vinára, ktorý vám rozpovie aj jeho príbeh. Nie každý sa k vinárovi môže dostať. Práve na jednoduchšie spustenie tejto formy turistky vznikol portál www.zavinom.sk.

Zdroj: Eva Amzlerová/ZaVinom.sk

Zatiaľ v okolí Bratislavy, neskôr oveľa širšie

Portál je teraz v skúšobnej prevádzke a ponúka 15 ochutnávok na 8 miestach v Bratislave a v blízkych vinárskych miestach malokarpatskej oblasti. Určený je pre bežných ľudí so záujmom o takúto formu cestovania a turistiky, využiť ho môžu aj firmené kolektívy napr. na organizáciu vianočných večierkov. Využiť ho môžu aj zahraniční návštevníci, keďže informácie o vinárstvach aj ochutnávkach ponúka aj v angličtine. Anglická mutácia je na stráne gogo.wine.

Vinári budú najbližšie mesiace pribúdať z malokarpatskej oblasti aj na iných miestach Slovenska, ambíciou sú ochutnávky v oveľa širšom regióne.

Portál Za vínom je už spustený

ZaVínom.sk stavia na na skúsenostiach spoločnosti Enjoy Slovakia DMC v cestovnom ruchu a agentúry Basta digital v online marketingu. Spusteniu ZaVínom.sk predchádzal výskum medzi milovníkmi vína a informácie boli doplnené o diskusie s vinármi a someliérmi zo Slovenska aj zo zahraničia.

Ako to naozaj prebieha?

Uvítacia party sa konala v Národnom salóne vín SR v historickej budove v centre Bratislavy. Mali sme možnosť ochutnať viacero vín od slovenských vinárov spolu s odborným výkladom, ako boli tieto vína vypestované. Podobná akcia s tým, že za 100 minút máte možnosť ochutnať 72 vín (ak toľko chcete) stojí 25 eur. Akcia sa koná od 3 po 30 prihlásených účastníkov.

Zdroj: Eva Amzlerová/ZaVinom.sk

Počas takejto akcie teda ochutnáte a spoznáte vínka zo šiestich vinohradníckych oblastí priamo v historickej pivnici z 18. storočia v centre Bratislavy. Začínate prvou miestnosťou, kde sú sekty, perlivé vína a prvé odrody, pokračujete hlavnou miestnosťou, kde sú rizlingy, pinoty, sauvignony. Tretia miestnosť sú aromatické vína, rosé a začínajú červené vínka. Posledná miestnosť je venovaná červeným vínam. Vína sú vyložené a zachladené, vyberáte si vína a nalievate si ich sami. Môžete ochutnať všetky vína alebo iba tie, ktoré vás zaujali. Jediný limit je práve doba trvania akcie 100 minút.

Vína sú jedinečné aj v tom, že sú vyberané cez najvyššiu vinársku slovenskú súťaž: Národný salón vín SR, čo je zárukou najvyššej kvality. K vínam sa podáva chlieb.

K ochutnávke máte aj popis dopravy, ako sa tam dostať. Existujú ochutnávky, ktoré sú dostupné vlakom, v Bratislave je to popis spolu s dopravou MHD.

Zdroje: ZaVínom.sk, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.