Zabudli ste heslo vášho smartfónu? Android telefóny budú mať riešenie bez straty dát
Zdroj: TOUCHIT
2m čítanie

Zabudli ste heslo vášho smartfónu? Android telefóny budú mať riešenie bez straty dát

Google pracuje na funkcii, ktorá by umožnila odomknúť Android telefón aj heslom od účtu Google.

Google Pridajte si TOUCHIT.sk ako preferovaný zdroj informácií
Pridať

Heslo od vášho telefónu bežne zadávate priebežne, dnešné Android telefóny vyžadujú, aby ste heslo zadali z bezpečnostných dôvodov aspoň raz za 24 až 72 hodín. Stále je však možné, že toto heslo zabudnete, najmä ak ste si ho nedávno zmenili a nepamätáte si, čo ste zadali. Ak sa vám toto stane, nemáte veľa možností. Heslo môžete tipovať, no vo väčšine prípadov to aj tak končí resetovaním telefónu do výrobných nastavení so stratou všetkých dát. Čo ak by sa ale dalo heslo telefónu jednoduchšie obísť heslom k pridruženému Google účtu?

Google túto možnosť už v minulosti ponúkal. Ak teda používateľ zabudol heslo k svojmu telefónu, stačilo prihlásiť sa ku Google účtu prihlásenom v telefóne a nebolo tak potrebné resetovať celý telefón. Táto možnosť bola k dispozícii po verziu Androidu 4.4, s Androidom 5.0 však zmizla. V Androide 5.1 Google predstavil Factory Reset Protection, teda poistku pred resetovaním telefónu po krádeži. Teda pri resetovaní telefónu bez hesla je potrebné sa neskôr prihlásiť do toho istého Google účtu.

Obnovenie hesla bez straty dát?

Vo verzii systému Android 17 QPR2 Beta 5 sa objavila možnosť, ktorá by umožnila celý proces vymazania dát preskočiť a prejsť rovno na prihlásenie do Google účtu. Používateľ by si však túto možnosť musel aktivovať, bolo by teda potrebné, aby manuálne zašiel do nastavení a v sekcii zámku telefónu by musel povoliť, aby sa dal telefón odomknúť aj heslom od Google účtu.

Riešenie je to logické, ak totiž môžete heslom odomknúť vyresetovaný telefón, tak dáva zmysel dovoliť odomknúť aj nastavený telefón týmto heslom. Samozrejme, že to otvára otázky o tom, či telefón nebude vedieť odomknúť niekto, kto sa nabúra do vášho Google účtu. Toto riziko je tu ale aj po resetovaní telefónu.

Možnosť zatiaľ nebola sprístupnená verejnosti. Je ale pravdepodobné, že bude súčasťou niektorej z ďalších aktualizácií Androidu. Novinka tak prinesie vyšší komfort pre mnohých používateľov telefónov.

Zdroj: androidauthority.com