Celosvetovým ale aj celoslovenským trendom nakupovať v eShopoch. S tým je spojená dodávka tovaru kuriérom. Ale isto viete, že čakať na kuriéra celý deň na jednom mieste nie je nič pohodlného. To sa teraz mení, Slovenská pošta sa rozhýbala a sieť svojich súčasných 53 BalíkoBOXov vybavila technológiou, ktorá umožňuje otvoriť dvierka na boxe cez kód v SMS a za dobierku môžete zaplatiť platobnou kartou. Čoskoro – do konca júna – bude BalíkoBOXov na celom Slovensku až 65.

Z tohto predstavenia sme pripravili aj naše redakčné video

My sme sa na to boli pozrieť v Chorvátskom Grobe, čo je obec pri Bratislave, kde býva mnoho ľudí žijúcich skôr moderným životným štýlom, ale cez deň nie sú v obci. Pre nich vybrať si balík na pošte nie je nič pohodlné a rovnako nie tak čakať na nejakého kuriéra, ktorý nedokáže presne stanoviť čas dodávky. BalíkoBOXy sú otvorené po celý deň, 24 hodín, sú chránené proti vandalským útokom a platiť za dobierku sa dá veľmi rýchlo (nie však v hotovosti). BalíkoBOXy sú často pri obchodných centrách, ale nájdu sa aj v menších obciach. Chorvátsky Grob je typickým príkladom. Spravidla sa tento box stavia tak, aby sa dalo pri ňom ľahko zaparkovať.

Zľava: René Kubiš, riaditeľ úseku prevádzky Slovenskej pošty, starostka obce Chorvátsky Grob, Vladimíra Vydrová a Peter Helexa, generálny riaditeľ Slovenskej pošty pri uvádzaní novej služby s vybratím zásielky z BalékoBOXu

BalíkoBOX tak treba brať ako akýsi automatický terminál Slovenskej pošty a do budúcna bude jeho význam pri doručovaní tovaru len rásť. Okrem vyzdvihnutia balíku sa bude dať v budúcnosti aj podať zásielka cez tento terminál. Mimochodom, priemerný počet balíkov doručených jedným kuriérom je asi 80, naozaj veľký BalíkoBOX obsiahne kapacitu do 1000 balíkov za deň.

Ako funguje BalíkoBOX?

Pri zadávaní zásielky si určujete či bude doručená do BalíkoBOXu. Tak sa aj stane a adresát dostane na svoje mobilné číslo SMS, ktorá obsahuje informácie, kde sa nachádza zásielka a aký je kód na jej vybratie. Ak si adresát nevyberie svoj balík do 3 dní od zaslania SMS oznámenia, balík putuje na pobočku pošty. Aj o tom dostane adresát SMS informáciu. Balík potom počká na pošte ďalších 18 dní. Rovnako sa adresát môže rozhodnúť v priebehu doručovania balíku, že mu bude lepšie vyhovovať BalíkoBOX ako pobočka pošty alebo poštový kuriér a môže si ju ľahko presmerovať. Na BalíkoBOXoch je možné platiť platobnou kartou VISA, Mastercard alebo DinersClub.

Budúcnosť?

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty, Peter Helexa hovoril aj o mobilnej aplikácii Slovenskej pošty, ktorá samozrejme bude umožňovať v niektorej ďalšej verzii aj vybratie zásielky z BalíkoBOXu pravdepodobne cez QR kód. Aplikácia bude existovať pre obe platformy smartfónov a budeme o nej bližšie informovať.

 

 

 

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.