Poskytovateľ záchrannej služby, spoločnosť Falck Záchranná a.s nakúpila 20 úplne nových sanitiek značky Volkswagen, ktoré disponujú modernými technológiami.

Do prevádzky sú zaradené oddnes a pacienti sa tak stretnú s úplne novými technológiami, ktoré sa doteraz v sanitkách nepoužívali. Sanitky zmenili aj farbu, sú žlté, čo má prispieť k ich vyššej viditeľnosti na cestách pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Zásadnej zmene farby predchádzali rôzne štúdie z oblasti dopravy. Taktiež je už na prvý pohľad viditeľná zmena dizajnu exteriéru sanitiek, ktoré po novom nemajú na streche majáky, ale všetka svetelná a zvuková signalizácia je zabudovaná do zvýšenej strechy automobilov. Celková investícia do záchranárskych vozidiel s novými technológiami sa vyšplhala do výšky 1,3 milióna eur.

sanitky_nowat

Okrem nových a zmodernizovaných vozidiel je zásadnou zmenou pre posádku sanitiek aj používanie IT technológií, presnejšie tabletov. Tie budú využívané na zapisovanie elektronických záznamov o zdravotnom stave pacientov. Špičkové tablety sú vybavené špeciálnym softvérom, určeným pre záchranné zložky, ktorý celý proces uľahčí.

„Chceme ukázať, že inovácie majú nezastupiteľné miesto v práci záchranárov, uľahčujú ju a v konečnom dôsledku pomáhajú pacientom.“ Uviedol riaditeľ spoločnosti Jozef Karaš.

falck_sanitka2_nowat

Tablety v sanitkách sú od spoločnosti Panasonic, ktorá sa špecializuje na špičkové, no zároveň odolné zariadenia pre záchranné zložky, armádu, priemysel a pod. Tablety majú označenie – Panasonic Toughpad FZ-G1. Tento model tabletu je úplnou novinkou a predstavený bol v júni tohto roku.

main_fz-g1_nowat

Tablet je odolný voči vode, prachu a pádom. Má veľmi dobrú čitateľnosť na priamom slnku, čo je pre záchranárov v teréne nutnosťou. Kapacitný dotykový LCD displej s uhlopriečkou 10,1-palcov sa dá ovládať desiatimi prstami alebo dotykovým perom, ktoré je jeho súčasťou. K dispozícii je taktiež množstvo portov na pripojenie rôznych technológií. Tablet poháňa procesor Intel Core i5-6300U vPro šiestej generácie (3 MB cache pamäť, 2,4 GHz až 3,0 GHz s technológiou Intel Turbo Boost). Grafický výkon je zabezpečený integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 520. Batéria v tablete je používateľom vymeniteľná s výdržou 14 až 28 hodín. V tablete nechýba sieťová karta Intel Dual Band Wireless-AC 8260 WLAN, Bluetooth 4.1 a taktiež má k dispozícii 8 Mpx fotoaparát pre prípad potreby fotodokumentácie. Operačný systém zariadenia je Microsoft Windows 10 Pro. Váha zariadenia sa pohybuje okolo 1,1 kg.

panasonic-toughpad-fzg1_nowat

Nové sanitky disponujú aj viacerými novinkami pre zvýšenie pohodlia, bezpečnosť, manipuláciu a zdravotnú starostlivosť. K mnohým inováciám pribudol aj špeciálny detektor na zisťovanie oxidu uhoľnatého, ktorý by mal byť postupom času súčasťou všetkých moderných sanitiek.

S informáciou o týchto novinkách z prostredia záchranárov, vyjadruje redakcia TOUCHIT úprimnú sústrasť rodinám záchranárov a pacienta, ktorý boli účastníkmi nehody záchranárskeho vrtuľníka, neďaleko Banskej Bystrice.

Foto: TASR

Zdroj: vzdravotnictve.sk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE