Počas rokov nám smartfóny nahradili veľké množstvo elektroniky.

Stačí sa pozrieť na videokamery a hudobné prehrávače, ktoré sme používali pred pár rokmi  a každému musí byť jasné, že vývoj jednoducho nezastavíme a moderné smartfóny sa nevylepšujú iba hardvérovo, ale aj softvérovo.

Najväčšia sila moderných mobilných zariadení spočíva práve v ich možnostiach nahrádzať bežnú spotrebnú elektroniku a šetriť nielen miesto v domácnosti, ale aj peniaze za zariadenia, ktoré možno až tak nepotrebujeme pre využívanie konkrétnych činností a potreba vlastniť ich, sa stáva akýmsi prežitkom.

Štandardná výbava, ktorú má každý smartfón

Toto pravidlo sa dá pravdepodobne najlepšie aplikovať do kancelárskych schopností smartfónov. Aj teraz sa častokrát stáva, že si veľa ľudí kupuje do domácnosti multifunkčné tlačiarne, ktoré na jednej strane nie sú až tak drahé, ale na strane druhej, ich rozmery majú predsalen určité limity a nedajú sa považovať za kompaktné. Práve ich možnosti (tých lacnejších) dokáže vo veľkej miere zobrať na seba práve smartfón, ktorý máme stále poruke.

Najšikovnejším riešením je, pokiaľ sa  klasická laserová tlačiareň s Wi-Fi, prepojí so smartfónom a šikovnými kancelárskymi aplikáciami, napríklad aj tými od Microsoftu. Za najlepšieho pomocníka pre rýchlu a efektívnu prácu považujeme aj aplikáciu skenera, ktorá dokáže nahradiť klasický skener a kopírku z multifunkčnej tlačiarne, pričom ponúka aj kopec ďalších funkcií pre zvýšenie efektivity nielen kancelárskej práce. Prínosom bude hlavne pre žiakov a študentov.

Aplikácia s veľkým potenciálom

CamScanner pravdepodobne nemusíme príliš predstavovať, ale pre tých, ktorí sa s týmto nástrojom nestretli, určite bude ďalších pár riadkov prínosných.

Fotoaparáty sú už niekoľko rokov súčasťou všetkých telefónov, takže základ pre príručný skener nosíme stále so sebou. Po otvorení aplikácie CamScanner, ako hlavnú výhodu vnímame automatické zarovnanie strán dokumentu, ktoré nemusia byť vždy počas fotenia v rovine.

Páči sa nám funkcia presného orezávania dokumentov s následným vyrovnaním a filtrami

Samotná aplikácia ponúka aj ďalšie možnosti režimov, ktoré uľahčia napríklad fotenie občianskych preukazov, pasov, blahoželaní, QR kódov. Praktickou pomôckou je aj zabudovaný prekladač, ktorý je podobný tomu od Googlu.

Pre spoľahlivé automatickú ohraničenie strán dokumentu, odporúčame používať kontrastný podklad, aby aplikácia vedela presne ohraničiť požadované okraje dokumentu. V prípade nepresnej analýzy sa dajú orezové strany nastaviť aj manuálne, posúvaním bodiek po stranách (obrázok vyššie v strede).

Naskenované súbory je možné zdieľať rôznymi spôsobmi

Po potvrdení orezových strán sa dokument presne vyrovná a upraví tak, akoby bol vyhotovený klasickým skenerom. Deformácie nie sú viditeľné. Pokiaľ nie ste spokojní, ako dokument vyzerá, prípadne chcete na ňom zvýrazniť text, tak na tento účel sa dajú použiť rôzne filtre priamo v aplikácii.

V prípade potreby sa dajú vyhotovené skeny zdieľať vo forme PDF, obrázka JPG, odkazu alebo OCR. V neposlednom rade, sa dá požadovaný súbor poslať po sieti, priamo do podporovanej tlačiarne. V prípade funkcie OCR ide o vyňatie textu zo súboru a ten je následne prevedený na klasický text. V našom prípade sme vyskúšali aplikáciu na členitej obálke nášho magazínu, z ktorej bol text bol vyňatý bez zaváhania. (ukážka nižšie)

Šikovná funkcia OCR vyberie z fotografie text, ktorý jej možné priamo v aplikácii preložiť

CamScanner sa teraz oplatí

Všetky oskenované súbory sú zálohované do cloudovej služby na camscanner.com. Aplikácia je momentálne v mimoriadnej cene a plná verzia teraz stojí 2,09 €, čo predstavuje 60 % zľavu, ktorá bude platiť iba obmedzený čas. Tento šikovný nástroj je dostupná dokonca aj v Premium verzii, ktorá pridáva veľké množstvo vylepšení a rozšírení, ibaže tá bude zaujímavá predovšetkým pre firemnú klientelu. Cena tejto verzie predstavuje ročný poplatok vo výške 36,99 €.

Nás si táto aplikácia získala svojou univerzálnosťou a možnosťami. Pokiaľ ju chcete vyskúšať aj vy, tak si ju môžete stiahnuť na odkaze nižšie.

App Store

Prečítajte si aj:

Svetový deň bez mobilného telefónu: Toto je 5 vecí, ktoré dnes už takmer nepoužívame, pretože máme smartfón

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.