Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Blíži sa nový školský rok a s ním aj každodenné dochádzanie do školy. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ponúka pre všetkých žiakov a študentov možnosť cestovať vlakom so 100 % zľavou z cestovného. Vybavte si preukaz a užívajte si pohodlné a bezpečné cestovanie vlakom po celom Slovensku bez akýchkoľvek nákladov.

Cestovanie vlakmi „zadarmo“ je dostupné pre žiakov základných a stredných škôl, študentov vysokých škôl, ako aj zahraničných žiakov a študentov, ktorí spĺňajú požadované podmienky.

Ako získať preukaz na 100 % zľavu z cestovného?

V pokladniciach s Komplexným vybavením cestujúceho – KVC (na počkanie) alebo v pokladniciach bez KVC (do 3 pracovných dní) je pre získanie nového preukazu potrebné predložiť:

  • preukaz totožnosti (ak ide o žiaka do 15. roku veku, predloží preukaz totožnosti žiaka alebo rodný list žiaka a preukaz totožnosti zákonného zástupcu, ktorý predloží zákonný zástupca),
  • aktuálnu fotografiu (s rozmermi 2 × 3 cm),
  • školou potvrdený registračný formulár (PDF, 77,6 kB),
  • ďalšou možnosťou overenia statusu žiaka, ktorý v školskom roku 2024/2025 dovŕši vek max. 19 rokov, bez predloženia školou potvrdeného registračného formulára, je poskytnutie rodného čísla, na základe ktorého sa overí status žiaka prostredníctvom portálu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (MŠVVaM) www.potvrdeniaonavsteveskoly.sk.

Vlastníte ISIC alebo bezkontaktnú čipovú kartu vydanú školou v SR?

Pre získanie/predĺženie 100 % zľavy z cestovného:

  • je potrebné mať aktivovanú dopravnú časť (zabezpečuje príslušná škola),
  • bezkontaktná čipová karta študenta vysokej školy musí obsahovať platnosť na príslušný akademický rok, a to buď predtlačenú alebo na holografickej známke,
  • nie je potrebné navštíviť pokladnicu ZSSK, stačí sa registrovať/prihlásiť online cez web ZSSK,
  • bezkontaktné čipové karty uznávané ZSSK vydáva už viac ako 400 základných a stredných škôl (PDF, 454 kB).

Informácie o rôznych výnimkách nájdete na webe ZSSK.

Študujete na školách v zahraničí?

Pre získanie 100 % zľavy z cestovného potrebujete:

  • preukaz totožnosti,
  • aktuálnu fotografiu (s rozmermi 2 × 3 cm),
  • školou potvrdený registračný formulár (pečiatka a podpis musia byť originálom), k dispozícii je v slovensko-anglickejslovensko-nemeckej verzii alebo
  • originál potvrdenia o návšteve školy v listinnej forme (pečiatka a podpis musia byť originálom) alebo v elektronickej forme (dokument v PDF formáte, vygenerovaný elektronicky v systéme príslušnej školy a elektronicky podpísaný, ktorý zašlete na e-mailovú adresu, ktorú vám poskytne pokladnica ZSSK). K potvrdeniu o návšteve školy vystavenému v cudzom jazyku je potrebné predložiť aj jeho úradný preklad (postačuje fotokópia) do slovenského, príp. českého jazyka.

A čo zahraniční študenti?

ZSSK poskytuje 100 % zľavu z cestovného aj žiakom a študentom, ktorí majú občianstvo iného členského štátu Európskej únie, alebo trvalý pobyt v niektorom z týchto štátov. A čo je ešte lepšie, nárok na túto zľavu z cestovného majú aj tí, ktorí študujú na Slovensku nehľadiac na ich štátnu príslušnosť alebo miesto trvalého bydliska. Bez ohľadu na to, z akej krajiny pochádzajú, ak navštevujú školu na Slovensku, môžu cestovať vlakmi zadarmo.

ZSSK neustále pracuje na tom, aby cestovanie vlakom bolo čo najprístupnejšie a najkomfortnejšie pre všetky vekové skupiny. Všetky podrobnosti k vybaveniu 100 % zľavy z cestovného pre žiakov a študentov študujúcich na Slovensku (vrátane zahraničných), ako aj študentov študujúcich v zahraničí nájdete na webe ZSSK alebo kontaktujte Kontaktné centrum ZSSK, kde vám s ochotou pomôžu.

Značky: