iPhone alebo iPad je nielen multimediálny, ale aj výkonný a efektívny (žrút času) pracovný nástroj, ktorý používame na dennej báze. Nie nadarmo sa týmto zariadeniam, vo všeobecnosti, hovorí „pravá ruka“.

Prácu s týmito zariadeniami si vieme uľahčiť mnohými trikmi a skratkami, o ktorých prevažná väčšina používateľov vôbec nevie, čo je veľká škoda. Ak hovoríme o práci, tak si dovolíme tvrdiť, že drvivá väčšina úkonov spočíva v zadávaní textu, je jedno akého, ale proste tam musíte ťukať a zadať nejaký text – mail, adresu, číslo účtu, fakturačné údaje a pod. Zadávať tieto údaje stále dookola je otravné, však? Viete ich naspamäť, ale aj tak ich musíte naťukať, prípadne prejsť do inej aplikácie, skopírovať a následne prilepiť. Ach, to je otrava..

iOS

iOS

Dobre, na tento spôsob zabudnite! Teraz vám prezradíme, ako si prácu s opakovane zadávaným/používaným textom extrémne uľahčíte. Slúži na to veľmi jednoduchá, ale nápomocná natívna funkcia – nahradenie textu.

Jednoducho si nastavte textovú skratku, ktorá vám umožní zadať slovo alebo frázu napísaním len niekoľkých písmen. Napríklad zadaním skratky „lck“ môžete napísať text „lockdown@lockdown.tt“. Už žiadne zdĺhavé zadávanie mailu, adries a pod. Takýmto spôsobom si viete vytvoriť skratku na akýkoľvek text alebo aj zoskupenie smajlíkov, proste čokoľvek. V iOS sú niektoré skratky už natívne prednastavené, tie môžete ponechať a používať alebo vymazať. Zadávanie vlastných nie je nijako obmedzené.

Ako na vytvorenie textovej skratky?

  • Počas zadávania textu do textového poľa podržte prst na ikone „zemegule“.
  • Kliknite na – nastavenia klávesnice (alebo sa tam preklikajte cez nastavenia).
  • Kliknite na – nahradenie textu.
  • Kliknite na „+“ vpravo hore.
  • Do poľa Fráza zadajte požadovanú frázu/text a do poľa Skratka napíšte textovú skratku, pomocou ktorej ju chcete zadávať.
  • Následne uložte a veselo používajte 🙂

Bonus: používate nejaké špecifické slovo alebo frázu a nechcete, aby boli neustále (auto)opravované? 

Kliknutím na „+“ vytvorte skratku, do poľa Fráza napíšte požadované slovo alebo frázu a pole Skratka ponechajte prázdne.

Najlepšie na tom je, že všetky nastavené skratky sa synchronizujú naprieč všetkými zariadeniami v rámci iCloud účtu, takže skratky vytvoríte napr. na iPhone, no fungovať budú automaticky na všetkých vašich Apple zariadeniach. Synchronizáciu má zapnutú každý, hej? 🙂

Prečítajte si aj:

Dostali ste nový iPhone? Toto je potrebné urobiť pred predajom/darovaním toho starého!

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE