Áno, došlo k celkom logickému kroku a virtuálna čakáreň na očkovanie sa od 29. apríla otvára pre všetkých ľudí na Slovensku starších ako 16 rokov. Je to spôsob ako zefektívniť očkovaciu stratégiu a podať vakcinačné látky čo najväčšiemu počtu ľudí, ktorí o to majú záujem.

Prihlasovať do čakárne by sa malo dať od 22 hodiny dňa 28. apríla 2021. 

Súvisí to aj s deklarovaným príchodom viac ako dvoch miliónov vakcinačných látok od firmy Pfizer na Slovensko a vyzerá to tak, že týchto látok bude v máji na Slovensku dosť na to, aby sa pokryl dopyt. Zároveň bude možné aj lepšie geograficky preskupiť sily pri očkovaní podľa geografického záujmu na Slovensku o podanie vakcinačnej látky. Podľa ministra zdravotníctva do konca júna by mala byť podaná prvá dávka tejto látky všetkým, ktorí o to majú záujem.

Minister zdravotníctva to vidí pozitívne

Otázka však znie, čo sa stane zajtra. Minister zdravotníctva hovorí, že virtuálna čakáreň to zajtra zvládne, v relácii Na telo povedal, že o tom nepochybuje. Náš názor je iný. Pri takto zvolenej stratégii a po predchádzajúcich skúsenostiach s NCZI je pravdepodobnejšie, že k problémom pri registrácii dôjde. Záujem o očkovanie je podľa Globsecu na Slovensku až 61 % všetkých ľudí na Slovensku a drvivú väčšinu tvoria mladšie vekové ročníky.

Zmeny v očkovacej stratégii

Problémom pri NCZI určite nie sú programátori, na ktorých sa to, žiaľ, obyčajne všetko valí. Skôr to bude v tom, aké dostávajú inštrukcie a ako často sa menia. Sledovať zmeny a nejednoznačnosť politiky testovania i očkovania je len z vonkajšieho novinárskeho hľadiska celkom náročné, nieto ich aj realizovať v pomerne krátkom čase a to pred zrakom verejnosti.

Domnievame sa, že aj v tomto prípade by bolo celkom rozumené rozdeliť prvotný záujem na prihlásenie sa do čakárne na určité etapy: napr. zajtra otvoriť prihlásenie do čakárne pre ľudí nad 30 rokov, napozajtra od 20 rokov a tak ďalej. Ak sa totiž otvorí čakáreň pre všetkých, ľudia to budú chcieť celkom logicky vyskúšať a problém môže byť na svete. Napr. pre 16 ročných to určite v prvých chvíľach nemá prakticky žiadny význam – na rad sa dostanú ako poslední, ak teda netrpia nejakou vážnejšou chorobou.

Typ vakcíny sa na rozdiel od pôvodných správ vyberať nebude dať. Súvisí to s tým, že zatiaľ si nemáme veľmi z čoho vyberať, do budúcna bude dominantnou dávkou vakcína od firmy Pfizer.

Preferovaní sú chronicky chorí

Uprednostňovať sa budú chronicky chorí pacienti, končí uprednostňovanie podľa veku. Informácie sa o chorobe sa budú čerpať aj zo zdravotných poisťovní, nič netreba vyplňovať ručne ani dokladovať. Tehotné ženy nie sú nijako uprednostňované.

Teraz už podľa okresov

To, čo sa od zajtra mení je to, že sa na očkovanie prihlasujete v rámci okresov – napr. Bratislava 2, Bratislava 3 a pod. Neprehlasujete sa teda do konkrétneho očkovacieho centra, ale viac geograficky. Naraz sa pritom môžete prihlásiť aj k viacerým okresom, do ktorých sa viete po pozvánke na očkovanie dostaviť.

Spúšťa sa aj mobilné očkovanie, kedy výjazdový tím príde priamo do zapadnutých obcí.

Je to naozaj len čakáreň a teda sa v nej čaká

Pripomeňme, že celý systém virtuálnej čakárne sa v minulosti posilnil – radikálne sa zvýšila kapacita komunikačnej linky, rovnako sa navýšila výkonnosť serverov. Deklarovaná priepustnosť je od 17. marca 750 000 prihlásených za hodinu. Na Slovensku však stále platí, že kvôli technickým obmedzeniam sa neevidujú ľudia, ktorí majú negatívny výsledok po testovaní na COVID-19. Nie je na to dostatočná kapacita. Ako bude zvládať čakáreň evidovať z jedného dňa na druhý povedzme jeden a pol miliónový záujem o prihlásenie sa do čakárne, zatiaľ nie je jasné. Vieme určite, že NCZI výkon čakárne v tomto období osobitne neposilňoval.

Tak uvidíme zajtra, určite to bude krst ohňom pre NCZI. Je to určite aj o ľuďoch a tom, čo zajtra urobia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.